Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

«Στα κάγκελα» όλη η αγορά με τις τράπεζες!



Σε έξαλλη κατάσταση για τον τρόπο που τις αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι οι εμπορικές επιχειρήσεις, όπως τουλάχιστον μαρτυρά η επιστολή που απέστειλε σε Στουρνάρα και Χατζηδάκη, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Στην επιστολή της, η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου αναφέρεται στις συμπεριφορές που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, λόγω της αυστηρής και πολλές φορές αδικαιολόγητης στάσης που έχουν υιοθετήσει μεγάλες και μικρότερες τράπεζες. Δυσκολίες και υπερβολές παρατηρούνται ακόμα και σε περιπτώσεις «ενήμερων» επιχειρήσεων τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχουν δυνατότητες βιώσιμης επέκτασης των δανειακών υποχρεώσεων για τις ανάγκες ενίσχυσης της ρευστότητας και των δραστηριοτήτων τους, τονίζει.
Έτσι, υγιείς επιχειρήσεις έρχονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, απειλείται η βιωσιμότητα πολλών από αυτές και μικρομεσαίοι έμποροι φτάνουν σε απελπιστική οικονομική και επαγγελματική, προσωπική και οικογενειακή κατάσταση.
Τα περιστατικά ουκ ολίγα. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει ζητηθεί από υγιείς εμπορικές επιχειρήσεις με σημαντικούς κύκλους εργασιών, υποθήκευση ακόμη και της πρώτης κατοικίας του επιχειρηματία για έγκριση δανείου ύψους 10.000 ευρώ!
Ενδιαφέρον έχει ότι το γεγονός ότι ορισμένες ελληνικές τράπεζες έχουν συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τη χρηματοδότηση ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και έχει ανακοινωθεί ότι έχουν λάβει τους αντίστοιχους πόρους, δεν ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για τη δυνατότητα δανειοδότησής τους με ευνοϊκούς όρους στο πλαίσιο του ως άνω μηχανισμού, με συνέπεια αυτά τα χρήματα να μη διοχετεύονται στην πραγματική οικονομία. Από το 1,5 δισ. ευρώ που έχει εκταμιευτεί στις τράπεζες, έχουν δοθεί στην αγορά μόνο τα 315 εκατ. (περίπου το 1/5)….
Η Συνομοσπονδία καλά κάνει και τα γνωστοποιεί όλα αυτά, το θέμα είναι αν κάποιος είναι διατεθειμένος να ακούσει και κυρίως να αναλάβει δράση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου