Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Γιατί πρέπει να κοιμόμαστε γυμνοί



Τεράστια τα οφέλη για το σώμα αλλά και το συναισθηματικό μας κόσμο

Ακόμη και τώρα που είναι καλοκαίρι, ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που κοιμούνται γυμνοί.
Και όμως, ξέρετε ότι οι επιστήμονες συνηγορούν ότι το να κοιμόμαστε χωρίς κανένα ρούχο έχει σημαντικά οφέλη για τη σωματικά αλλά και ψυχική μας υγεία.
Και αν το μυαλό σας πάει στον αισθησιασμό των νυχτερινών στιγμών, σας λέμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα από αυτό.

Να μερικά οφέλη από το να κοιμόμαστε γυμνοί:......

Το μυστικό της αντιγήρανσης

Μπορεί να μας αρέσει να νιώθουμε έντονη ζεστασιά την ώρα του ύπνου αλλά η φυσική πτώση της θερμοκρασίας του σώματος την ώρα του ύπνου είναι αναγκαία για τον οργανισμό μας.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η θερμοκρασία του υπονοδωματίου δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 21˚C και αυτό γιατί έτσι διακόπτεται η απελευθέρωση βασικών αντι-γηραντικών ορμονών καθώς και της αυξητική ορμόνη.

Για γερά οστά και σώμα

Τα πολύ ζεστά ρούχα εμποδίζουν την απελευθέρωση των ορμονών που ενώ κοιμόμαστε εργάζονται αδιάκοπα για να "επισκευάσουν" τα οστά, το δέρμα και τους μύες μας από τις φθορές που υφίστανται καθημερινά.

Για να κοιμόμαστε καλύτερα

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι κάποιες μορφές αϋπνίας σχετίζονται με την αδυναμία του σώματος να κρυώσει αρκετά κι έτσι να βυθιστούμε σε βαθύτερα στάδια ύπνου.
Κατεβάζοντας την θερμοκρασία του σώματος έστω και έναν βαθμό Κελσίου, τα ποσοστά ύπνου στο 3ο και 4ο στάδιο αυξάνονται και οι άνθρωποι δεν ξυπνούν τόσο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Λιγότερη κορτιζόλη - χαμηλότερα επίπεδα λίπους στις "επικίνδυνες περιοχές"

Όσο ενισχύεται η αυξητική ορμόνη, η κορτιζόλη μειώνεται. Και όσο μειώνεται η κορτιζόλη, τόσο ξεκουραζόμαστε πραγματικά.
Το σώμα ξεκουράζεται και αναρρώνει πραγματικά μεταξύ 10μ.μ. και 2π.μ., όπου και η κορτιζόλη βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα. Από τις 2 π.μ. οι επινεφρίδιοι αδένες, ή αδένες άγχους, αρχίζουν να εργάζονται για την παραγωγή κορτιζόλης σε προετοιμασία για την επόμενη μέρα, η οποία βρίσκεται στις κορυφές στις 4 π.μ. και φτάνει το υψηλότερο σημείο της γύρω στις 6 π.μ.
Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, υψώνουν την αρτηριακή πίεση και την χοληστερόλη, αυξάνουν την όρεξη, αναστατώνουν τις κανονικές συνήθειες ύπνου, μειώνουν τη λίμπιντο και αυξάνουν την επιθυμία για ζάχαρη και υδατάνθρακες.

Οξυτοκίνη, η ορμόνη της... αγάπης

Η ορμόνη αυτή αυξάνεται όταν υπάρχει επαφή δέρματος δυο ανθρώπων, μέσω του μασάζ, της αγκαλιάς, της σεξουαλικής επαφής αλλά και όταν ένα ζευγάρι κοιμάται μαζί γυμνό.
Η οξυτοκίνη αυξάνει την ερωτική επιθυμία, βελτιώνει τους οργασμούς, μειώνει το άγχος και διώχνει την κατάθλιψη.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου