Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Στρατός "part time" Άδεια άνευ αποδοχών στα στελέχη έως και 3 ολόκληρα χρόνια.


Έντονο προβληματισμό προκαλεί στις τάξεις των Ένοπλων Δυνάμεων η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να εκδώσει υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία να δίδεται στα στελέχη άδεια άνευ αποδοχών έως ...
και 3 ολόκληρα χρόνια. Αρκετοί είναι αυτοί που επικρίνουν την απόφαση που έλαβε η αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας λέγοντας πώς δημιουργείται Στρατός «part time». Κάτι καταστροφικό για το Στράτευμα και τη χώρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η κ. Γεννηματά η άδεια θα δίδεται για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους. Ο σοβαρότερος λόγος που μπορούμε να σκεφθούμε είναι ο λόγος της υγείας του ιδίου του στρατιωτικού ή μέλους της οικογένειας του. Σε αυτή την περίπτωση όμως υπάρχει σαφώς μέριμνα της υπηρεσίας για τη μη απασχόληση του στελέχους, με την παροχή αδείας και μάλιστα με αποδοχές, τις οποίες σίγουρα χρειάζεται.

Επισημαίνεται πώς η απόφαση για την 3ετή άδεια εναρμονίζει τους στρατιωτικούς με τους εργαζόμενους του υπόλοιπου Δημοσίου Τομέα.

Όταν πρόκειται για θέματα, όπως το επίδομα παραμεθορίου, τα οδοιπορικά, η αμοιβή πέραν του ωραρίου εργασίας και κατά τις αργίες και άλλα δικαιώματα δεν γίνεται καμία απολύτως προσπάθεια εναρμόνισης. Και τελικά, οι στρατιωτικοί είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι;

Η απόφαση για τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών έως 3 χρόνια βάζει το Στράτευμα σε επικίνδυνους ατραπούς, ιδίως στις περίεργες ημέρες που ζούμε. «Ανοίγει» την πόρτα σε στελέχη που είναι ικανότατα, έχουν εκπαιδευτεί και έχουν πληρώσει γι’ αυτό οι Ένοπλες Δυνάμεις, προφανώς γιατί τα έχουν ανάγκη και σε στρατιωτικούς νεαρής ηλικίας.

Ποιος διασφαλίζει πώς δεν θα υποβληθούν μαζικά αιτήματα για άδεια άνευ αποδοχών από αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που μπορούν να εργασθούν στον ιδιωτικό τομέα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό;

Ιδιωτικές εταιρείες, ακόμη και τουρκικές, αναζητούν πιλότους για τις πολιτικές αερογραμμές τους, όπως και προσωπικό εδάφους, Αραβικές χώρες θέλουν χειριστές αντιαεροπορικών συστημάτων, άλλες χώρες ψάχνουν γιατρούς κ.τ.λ.

Έχουν την πολυτέλεια οι Ένοπλες Δυνάμεις να στερούνται τις υπηρεσίες αυτών των ανθρώπων, όταν πλέον μπαίνουν με το σταγονόμετρο μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων νέα στελέχη; Όταν σε κρίσιμους τομείς του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας υπάρχουν κενά προσωπικού; Γιατί αυτοί που θα θελήσουν να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών είναι οι ικανοί και οι άξιοι και όχι οι βολεμένοι. Ίσως μάλιστα και κάποιοι που δεν έχουν κάνει ακόμη… απόσβεση των στρατιωτικών του σπουδών και της ειδίκευσης τους.

Και το πιο σημαντικό. Όταν ένα στέλεχος αποχωρήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις και χάσει την επαφή για τρία ολόκληρα χρόνια με το αντικείμενο τόσο το δικό του όσο και εν γένει τις προτεραιότητες και τους στόχους της υπηρεσίας ποιος θα αναλάβει το κόστος;

Τι είναι τα μαχητικά, τα άρματα μάχης και οι φρεγάτες, καναδέζα που έβαλες πρώτη ξεκίνησες και όποιον πάρει ο χάρος;

Πρέπει να αντιληφθούν στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας πώς στελέχη «part time» στο Στράτευμα δεν μπορούν να υπάρξουν. Οι Ένοπλες Δυνάμεις «χάνουν» ετησίως χιλιάδες στρατιωτικούς από παραιτήσεις, οι οποίοι δεν αναπληρώνονται. Όσοι λαμβάνουν αποφάσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα και εντυπωσιασμού στο χώρο της άμυνας παίζουν με τη… φωτιά.

Ας βρουν άλλους τρόπους να πετύχουν τους στόχους, που είναι σαφώς οικονομικοί. Γιατί η άδεια άνευ αποδοχών στο Δημόσιο δόθηκε με σκοπό να μειωθούν οι μισθολογικές δαπάνες. Για κανένα άλλο λόγο. Και ιδού τα αποτελέσματα. Ψάχνουν να τους βρούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου