Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Οι γυναίκες αρχηγοί!





Τρέφω, μεγάλο, απεριόριστο θαυμασμό για τις γυναίκες νοικοκυρές ή εργαζόμενες οι οποίες τη σημερινή εποχή καλούνται κυριολεκτικά από τη μύγα να βγάλουν ξίγκι, όπερ σημαίνει να διαχειριστούν κυριολεκτικά το τίποτα (από άποψη εισοδήματος) προκειμένου η οικογένεια να βιώνει αξιοπρεπώς. Ποια τρόικα και πράσινα άλογα, για κάτσε εσύ καλέ μου να διαχειριστείς το πιτσιρίκι που σου ζητά (κι ορθώς) το τάδε ή το δείνα (που μπορεί να είναι κι αμελητέα, αλλά εσύ με ένα πεντάευρω έχεις ξεμείνει…) και συ δε μπορείς ούτε τα λεφτά για την ημερήσια εκδρομή του σχολείου να μαζέψεις.

Το ίδιο απεριόριστα θαυμάζω κι εκτιμώ όλες εκείνες τις γυναίκες που κόντρα στις προκαταλήψεις βρέθηκαν στο τιμόνι μεγάλων επιχειρήσεων (οικογενειακών ή μη) και μια χαρά το παλεύουν. Κι έρχομαι να αναρωτιέμαι πόσο πιο ρόζ θα ήταν το μέλλον αν είχαμε περισσότερες γυναίκες σε θέσεις αιχμής. Αν μη τι άλλο η αισθητική μας και τα αυτάκια μας δεν θα ταλαιπωρούνταν βάναυσα, με τις γνωστές αντροκαγκουριές…

Σκεφτείτε , δε, ότι ακόμη και πίσω από το πανίσχυρο feacebook κρύβεται μια γυναίκα διευθύντρια, η οποία και του απογείωσε τα κέρδη… Για να ξέρουμε τι λέμε δηλαδή.

Σήμερα στην Ελλάδα μία στις πέντε επιχειρήσεις διοικείται από γυναίκα ενώ ποσοστό 9% των εταιρειών (43 εταιρείες) που συμπεριλαμβάνονται στις 500 πιο κερδοφόρες στην Ελλάδα το 2011 με βάση τα αποτελέσματα EBITDA (σχετική έκδοση ICAP Group: “Business Leaders in Greece”), διοικούνται από γυναίκες.

Οι εταιρείες με γυναίκα επικεφαλής είχαν συνολικά καλύτερα αποτελέσματα κερδοφορίας το 2011 σε σύγκριση με το σύνολο των επιχειρήσεων. Πιο συγκεκριμένα, πέτυχαν ένα περιθώριο κέρδους EBITDA 7,1%, όταν το σύνολο των εταιρειών παρουσίασε (για πρώτη φορά το 2011) σημαντικές ζημιές σε επίπεδο EBITDA.

Όπως έδειξε έρευνα με δείγμα τις 500 γυναίκες επικεφαλής, αυτές είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, αφού μία στις δύο έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών. Δείχνουν επιμονή, αντοχές και αποτελεσματικότητα, αφού παραμένουν πολλά χρόνια στη θέση του επικεφαλής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 73% του δείγματος της έρευνας βρίσκεται πάνω από 10 χρόνια στη θέση του επικεφαλής. Επιπλέον, οι γυναίκες επικεφαλής εργάζονται σκληρά, δεδομένου ότι το 53% δουλεύει πάνω από 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ παράλληλα έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, αφού το 83% αυτών έχουν παιδιά. Τους αρέσει πολύ αυτό που κάνουν (95%), το θέτουν πολύ υψηλά στις προτεραιότητές τους (96%), ενώ είναι επίσης φιλόδοξες και με αυτοπεποίθηση αφού το 71% βλέπει σε 5 χρόνια να έχει αναπτυχθεί επαγγελματικά ακόμα περισσότερο.

Παρά τις αντιξοότητες της αγοράς λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, οι γυναίκες επικεφαλής εμφανίζονται αρκετά αισιόδοξες και διατηρούν υψηλούς στόχους για την πορεία της εταιρείας τους το 2013, καθώς το 81% αυτών προβλέπει αύξηση ή στασιμότητα των συνολικών εσόδων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου