Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Νέα μείωση στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων!


Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε από την Τρίτη μέχρι τις 8 Ιουλίου, ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος. Στόχος είναι να κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή έως τις 15 Ιουλίου.
Όμως,  σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, με τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος το ΥΠΟΙΚ ανοίγει παράθυρο για αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης για μισθωτούς και συνταξιούχους, μέσω της οποίας θα μειωθούν κι άλλο τα ήδη «τσεκουρεμένα» εισοδήματα και οι  καθαρές αποδοχές θα πέσουν  ακόμη πιο κάτω!
Αύξηση προβλέπεται και στη φορολόγηση για εισοδήματα από ακίνητα, με τον σχετικό συντελεστή να ανεβαίνει από το 10% στο 11%.
Προβλέπεται επίσης ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο με το οποίο θα καταργούνται τα τεκμήρια για τα ακίνητα, αλλά θα καθιερώνεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού του φόρου.
Ο Κώδικας, που αποτελείται από 55 άρθρα, περιλαμβάνει γενικές διατάξεις για τη φορολόγηση φυσικών και νομικών προσώπων οι οποίες αποσκοπούν να αποτελέσουν ένα μόνιμο οδικό χάρτη για τους φορολογούμενους, ώστε να μην προκύπτουν θέματα ερμηνειών που θα πρέπει να αποσαφηνίζονται από τις φορολογικές αρχές.
Όπως τόνιζαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ο Κώδικας ΔΕΝ επιφέρει αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο που θεσμοθετήθηκε για φυσικά και νομικά πρόσωπα με τον ν.4110/2013, αλλά ρυθμίζει γενικότερα θέματα.
Ο Κώδικας ρυθμίζει μια σειρά από ζητήματα, όπως ο χρόνος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ζητήματα σχετικά τη φορολογική κατοικία, αλλά και θέματα σχετικά με τις δαπάνες που μειώνουν το φόρο. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλές διατάξεις του Κώδικα εναρμονίζουν την εθνική νομοθεσία με την νομοθεσία της ΕΕ και του Κανόνες του ΟΟΣΑ στο σκέλος της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής των offshore εταιρειών.
Σε σχετική δήλωση, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τόνισε:
«Βασικοί μας στόχοι είναι η απλοποίηση των διατάξεων του ΚΦΕ και ο δραστικός περιορισμός του πλήθους των ρυθμίσεων προς διευκόλυνση των πολιτών και του επιχειρηματικού κόσμου.
Το νομοσχέδιο, που αποτελεί μέρος της μεγάλης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, περιλαμβάνει, επίσης, ορισμένες από τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής όπως είναι οι εξωχώριες εταιρείες με την εισαγωγή του κριτηρίου της χώρας πραγματικής διοίκησης αλλά και άλλων διατάξεων.
Το υπουργείο καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν με προτάσεις και παρατηρήσεις, οι οποίες θα εξεταστούν κατά τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου, που θα κατατεθεί στη Βουλή.
Να σημειωθεί ότι η συμβολή των μελών της Επιτροπής για την διαμόρφωση του σχεδίου αποδείχθηκε πολύτιμη και καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της σε σύντομο χρονικό διάστημα.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου