Σάββατο 29 Μαρτίου 2014

Εισαγγελική παρέμβαση για την κομπίνα των γιατρών

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε μετά τις αποκαλύψεις του «Εθνους» για επεμβάσεις από ιδιώτες γιατρούς στο «Αγία Ολγα»
Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε το ρεπορτάζ του «Εθνους» για επεμβάσεις από ιδιώτες και συνταξιούχους γιατρούς σε δημόσια νοσοκομεία. Ο αρμόδιος εισαγγελέας διέταξε χθες να διερευνηθεί το θέμα.

Εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε μετά τις αποκαλύψεις του «Εθνους» για επεμβάσεις από ιδιώτες γιατρούς στο «Αγία Ολγα»....


Παράλληλη έρευνα διενεργείται και από τη διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Ολγα». Με εντολή του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Βασίλη Κοντοζαμάνη, εξετάζονται όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις.

Για το θέμα έχει ενημερωθεί από τον κ. Κοντοζαμάνη και ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης. Από τις πρώτες επαφές, προκύπτει ότι υπάρχει τακτική παρουσία συνταξιούχων στα χειρουργεία του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει -κατά καιρούς- προφορικές καταγγελίες ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται ευρύτερα. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα σε διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά δεν υπάρχουν -προς το παρόν- συγκεκριμένα στοιχεία», σχολίαζε χθες στο «Εθνος» στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, καλούνται στα νοσοκομεία εξωτερικοί γιατροί, προκειμένου να καλυφθούν κενά που προκύπτουν από συνταξιοδότηση άλλων. Η πρακτική, ωστόσο, δεν είναι νόμιμη, ενώ εγείρει και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα:

Η ευθύνη
Ποιος θα έχει την ευθύνη εάν η επέμβαση έχει δυσμενή εξέλιξη για τον ασθενή και υποβληθούν αγωγές ή μηνύσεις από τους συγγενείς του. Νοσοκομειακοί γιατροί αναφέρουν ότι η παράμετρος αυτή έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία του μη ιατρικού προσωπικού που συμμετέχει στις επεμβάσεις. Η υπόθεση ήρθε στο φως την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από γραπτή καταγγελία της πενταμελούς επιτροπής των γιατρών του νοσοκομείου «Αγία Ολγα» προς τη διοίκηση του νοσοκομείου.

Στο κείμενο της καταγγελίας αναφερόταν ότι «...χειρουργοί ιδιώτες, χωρίς να ανήκουν στην οργανική δύναμη του νοσοκομείου, έχουν πρόσβαση στα χειρουργεία, αλλά ακόμη και σε χειρουργικές πράξεις...».

Η πενταμελής της ΕΙΝΑΠ ζήτησε από τον διοικητή να διερευνήσει άμεσα το θέμα, τονίζοντας ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο λειτουργίας απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά κάθε είδους εμπλοκή ιδιωτών στο δημόσιο νοσοκομείο.

Στο έγγραφό της, ανέφερε ότι δεν κρίνεται η επιστημονική επάρκεια ή η χρησιμότητα των χειρουργών που κάνουν επεμβάσεις χωρίς να ανήκουν στη δύναμη του νοσοκομείου, αλλά το νόμιμο ή μη αυτής της δραστηριότητας: «Πιστεύουμε ότι τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου έχουν την ευαισθησία να λειτουργήσουν ταχύτατα σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και να μας κοινοποιήσουν εγγράφως όλα τα εκ του νόμου προβλεπόμενα, που καθιστούν την παρουσία των συγκεκριμένων γιατρών απολύτως διαφανή και νόμιμη»...

Την άμεση διερεύνηση του θέματος ζήτησε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, εκτιμώντας ότι το θέμα δεν περιορίζεται στο «Αγία Ολγα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, παρόμοιες πρακτικές δεν είναι αποδεκτές, καθώς δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία, ενώ γίνονται σε βάρος του νοσοκομείου.

Μιλώντας στο «Εθνος», ο κ. Βαρνάβας επεσήμανε ότι δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία με ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Χαρακτηρίζει το θέμα πολύ σοβαρό, λέγοντας ότι ξεχειλίζει η αγανάκτηση μεταξύ των γιατρών και του προσωπικού του νοσοκομείου «Αγία Ολγα».

Στον αντίποδα, ο συντονιστής του χειρουργικού τομέα του «Αγία Ολγα» Νίκος Μαρουδιάς δήλωσε στο «Εθνος» ότι οι χειρουργοί εκτός νοσοκομείου καλούνται να συνδράμουν μόνον όταν υπάρχει ανάγκη για παροχή εξειδικευμένης γνώσης. Σύμφωνα με τον κ. Μαρουδιά, για το θέμα αυτό έχει ενημερωθεί η επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου, ενώ η προηγούμενη διοίκηση είχε δώσει και σχετική άδεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου