Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ο Θανάσης Οικονόμου στον "ΑΠΟΚΑΥΚΟ" μιλάει για όλους και για όλα

Αυτό που έγινε θα γινόταν ούτως ή άλλως. Πιθανόν και να επιτάχυνα την αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων ορισμένων. 


Πρόσωπο των ημερών ο Θανάσης Οικονόμου, που τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε ανάμεσα σε διασταυρωμένα πυρά, με προεξάρχοντα τον δήμαρχο Φ.Φίλιο, που δεν σταμάτησε να τον κατηγορεί ότι είναι υπεύθυνος για το κλίμα διάσπασης που επικρατεί στην παράταξη της "Ενότητας πολιτών ΝΕΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ" και για  "μηχανορραφίες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις".....


Σε μια εποχή που πολλά λέγονται για επικείμενες εξελίξεις  στη δημοτική πλειοψηφία συναντήσαμε τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν στέλεχος (μέλος της Κ.Ε) της ΔΗΜΑΡ και του θέσαμε μια σειρά από ερωτήματα στα οποία  απάντησε με το θάρρος και την υπευθυνότητα που τον διακρίνει.

Συνέντευξη  Θανάση Οικονόμου στο http://apokaukos.blogspot.gr/

-Κ.Οικονόμου, να πάμε κατευθείαν στο θέμα. Έχετε γίνει το talk of the town. 

Κάνετε λάθος. Αντικείμενο συζήτησης έχουν γίνει τα όσα λέει ο Φίλιππας Φίλιος για μένα εξαιτίας της άρνησής του να αποδεχθεί την πραγματικότητα, όχι τα όσα είπα εγώ.
Και εξηγούμαι. Τα όσα είπα μετά την εκλογική διαδικασία είναι τα ίδια ακριβώς που έλεγα και πριν!
Ελπίζω, λοιπόν, όσοι με άκουσαν να έχουν καταλάβει ότι η προσέγγισή μου ήταν και είναι αμιγώς πολιτική. Με επιχειρήματα σαφή για το μοντέλο διακυβέρνησης του Δήμου αλλά και για την Περιφέρεια, για τις άλλες υποψηφιότητες, για την κεντρική πολιτική σκηνή.
Και εν πάση περιπτώσει δεν άκουσα από κανέναν να αμφισβητείται το περιεχόμενο και οι αλήθειες των όσων είπα. 

- Σας κατηγορούν ότι μιλάτε, ενώ είστε «εξωθεσμικός».

Κοιτάξτε λίγο γύρω σας. Θα δείτε νυν Βουλευτές που κατεβαίνουν Περιφερειάρχες, πρώην Βουλευτές που καταλαμβάνουν θεσούλες στο Δημόσιο και δεν μιλάει κανείς.. Και δεν μπορεί ένας ενεργός πολίτης, ένας Γιαννιώτης και πρώην Βουλευτής που συνέβαλε μάλιστα στη δημιουργία της εν λόγω δημοτικής παράταξης να πει δημόσια τη γνώμη του;
Αυτά είναι αστειότητες!. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός μας να εκφράζει την άποψη του κρινόμενος γι’ αυτή και δεν πρόκειται να το απεμπολήσω, επειδή κάποιοι ενοχλούνται. 

- Είστε πίσω από τον κ. Μπέγκα τελικά; 

Δεν είναι η πρώτη φορά που λέγεται κάτι τέτοιο. Όπως όμως και τότε έτσι και τώρα σας λέω αυτό που έλεγα και στο παρελθόν. Ότι είναι άδικο τόσο για τον επικεφαλής όσο και για τους ανθρώπους που τον υποστηρίζουν να μπαίνουν κάτω από ταμπέλες.
Λυπάμαι για εκείνους -που αρνούμενοι να καταλάβουν ότι κάποιοι κύκλοι κλείνουν και κάποιοι ανοίγουν- επιλέγουν να υποτιμούν και τη συλλογικότητα των προσπαθειών και αλλά την αυτονομία των προσώπων.
Το θέμα τους δεν είναι ούτε εγώ, ούτε ο επικεφαλής, ούτε κανένας άλλος. Είναι ότι δεν μπορούν να κατανοήσουν τα σημεία των καιρών. 

-Τελικά πιστεύετε ότι με τα όσα είπατε προκαλέσατε πρόβλημα στην παράταξη; 

Αυτό που έγινε θα γινόταν ούτως ή άλλως. Πιθανόν και να επιτάχυνα την αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων ορισμένων.
Να σας το πω διαφορετικά. Υπάρχει κανείς σήμερα που πιστεύει ότι ο Φίλιππας Φίλιος δουλεύει για την ενότητα της παράταξης; 

- Πάμε λίγο και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ποια είναι η γνώμη σας για το Ποτάμι; 

Πιστεύω πως επιχειρεί μία απολιτίκ, για να μην πω θολή προσέγγιση σε μία εποχή που έχει σοβαρά πολιτικά ζητήματα και απαιτεί διέξοδο. Έχει δίκιο ο κόσμος να έχει αμφιβολίες για τους πολιτικούς και αν θέλετε συμφωνώ με αυτή την καχυποψία. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα λύνονται χωρίς πολιτικές προσεγγίσεις και με ιδεολογικές ασάφειες.
Το Αριστερά Δεξιά υπάρχει. Το ζήτημα είναι να βρούμε το σημερινό τους περιεχόμενο. Να βρούμε, τι σημαίνουν αυτές οι έννοιες σήμερα και να χαράξουμε έναν εναλλακτικό δρόμο. Φοβάμαι ότι το Ποτάμι υποδύεται το εναλλακτικό, χωρίς να είναι. 

- Η ΔΗΜ.ΑΡ τελικά θα επιβιώσει; Την θέλει ο κόσμος; 

Το πρόβλημα στη ΔΗΜ.ΑΡ δεν είναι, αν τη θέλει ο κόσμος. Μια χαρά τη θέλει και την παραθέλει, ειδικά όσο γίνεται αντιληπτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση και θα πρέπει να υπάρχει ένα σοβαρό αντίβαρο προοδευτικότητας και ευρωπαϊσμού στους διάφορους Λαφαζάνηδες.
Το ζήτημα είναι τι θέλει η ΔΗΜ.ΑΡ από τον εαυτό της. Υπάρχουν στελέχη που είναι μία χαρά βολεμένα στο 3%, που δεν τα απασχολεί το άνοιγμα σε μεγαλύτερα ακροατήρια ή άλλοι που σκιαμαχούν με το χθες. Η γνώμη μου είναι ότι, αν αποφασίσουμε να πάμε μπροστά, υπάρχει στρατηγική και θα πάμε. 

- Στο παρελθόν έχετε πει πολύ χοντρά πράγματα για τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ποια είναι η γνώμη σας σήμερα; 


Είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που έχει σήμερα το Κέντρο. Είναι πολύ μικρός για να λύσει τα προβλήματα και πολύ μεγάλος για να καταλάβει ότι πρέπει να κάνει στην άκρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου