Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις - Ποιες είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε;

Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις - Ποιες είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε;
Προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις - Ποιες είναι οι παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε;
Με δεδομένο πως η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, οι νέες δηλώσεις κρύβουν “παγίδες” για πολλούς, ιδίως όσους είχαν εμπλακεί στο... σπορ της απόκρυψης μισθών και συντάξεων.

'Ετσι, από φέτος, η ΓΓΠΣ θα βάζει στο Taxisnet  προσυμπληρωμένες φορολογικές...


δηλώσεις σε όλους τους συνταξιούχους και του μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ακόμα και σε αυτούς που αμείβονται με “μπλοκάκια”.

Σε αυτές τις δηλώσεις θα υπάρχουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τα εισοδήματα, τους παρακρατηθέντες και τους αναλογούντες φόρους και τα τεκμήρια διαβίωσης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια φοροδιαφυγής.

Στο στόχαστρο φυσικά οι "κρυφοί" μισθοί και συντάξεις καθώς υπολογίζονται σε 400.000 οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν δηλώνουν στο σύνολό τους τις πραγματικές αποδοχές τους, ενώ ένα ποσοστό συνταξιούχων από 5% μέχρι 12%, είτε δεν δηλώνουν καθόλου τη σύνταξή τους, είτε δηλώνουν μικρότερο ποσό από αυτό που λαμβάνουν. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, τα αδήλωτα εισοδήματα από συντάξεις φθάνουν το 1,4 δισ. ετησίως.

Το μέτρο των προσυμπληρωμένων δηλώσεων τέθηκε φέτος πιλοτικά σε λειτουργία για μερίδα δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων μόνο του Δημοσίου, ενώ του χρόνου θα ισχύσει για όλους.

Για τον λόγο αυτόν, έχει περάσει διάταξη, σύμφωνα με την οποία, η ΗΔΙΚΑ ΑΕ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου υποχρεούται να μεταφέρει ηλεκτρονικά το σύνολο της φορολογητέας ύλης κάθε μορφής σύνταξης ανά συνταξιούχο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, στις φορολογικές δηλώσεις θα προσυμπληρώνονται στοιχεία που αφορούν μισθούς και συντάξεις, τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο φορολογούμενος και τα ενοίκια που εισπράττει, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρχουν και τα στοιχεία των δαπανών που μειώνουν τον φόρο.


Εκ των προτέρων θα συμπληρώνονται και τα τεκμήρια (αυτοκίνητα κλπ). Εφόσον, ο φορολογούμενος έχει αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο και το συμπληρώσει στον σχετικό κωδικό, αυτόματα θα εμφανίζεται και το ποσό τεκμηρίου.

Με τον τρόπο αυτό, ο φορολογούμενος θα βλέπει στην ειδική σελίδα του TAXISNET το εκκαθαριστικό σημείωμα με τον επιπλέον φόρο ή την επιστροφή φόρου και απλώς θα επικυρώνει τα στοιχεία. Τυχόν διορθώσεις θα μπορούν να γίνονται με την προσκόμιση των αναγκαίων παραστατικών.

Εκείνο που πρέπει να προσέξει ο φορολογούμενος είναι πως πλέον όλα αυτά θα έρθουν συμπληρωματικά με την καταγραφή και διασταύρωση με τα δηλωθέντα εισοδήματα όλων των πληρωμών που κάνουν ιδιώτες από 15.000 ευρώ και άνω, οι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ ως 1.000 ευρώ, όπως και οι πληρωμές σε ΔΕΗ και κινητά τηλέφωνα. Ουσιαστικά μέχρι τις 31 Μαρτίου «θα έχει φακελωθεί» κάθε πολίτης με τα πλήρη στοιχεία για ό,τι εισέπραξαν και ό,τι πλήρωσαν το 2013 μέσω τραπεζών ή σε επιχειρήσεις ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιωτικών θεραπευτηρίων, ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, εταιριών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας και ύδρευσης και φυσικά τραπεζών.

Συνεπώς όποιος μέχρι σήμερα εκμεταλλευόταν τα όποια “παραθυράκια” και απέκρυβε εισοδήματα, τώρα πλέον οφείλει να συνυπολογίσει τις παντός είδους καταγραφές τύπου “Big Brother” για να ξεκαθαρίσει τι θα δηλώσει...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου