Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Συμφωνία με τρόικα για απολύσεις στο δημόσιο



Σε τρεις φάσεις η κινητικότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Την «πληρώνουν» σχολικοί φύλακες, δημοτικοί αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί. Πόσοι υπάλληλοι θα απολυθούν από όσους βγαίνουν σε κινητικότητα

Σε συμφωνία με την τρόικα για την κινητικότητα των 12.5000 δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται να κατέληξε η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρέμεινε μόλις μισή ώρα στη σύσκεψη του Γ.Στουρνάρα με την τρόικα,  ενώ ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε δηλώσεις μετά τη συνάντηση.

Στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης φέρεται να δήλωσε ότι «συμφωνήσαμε, δεν θα συναντηθούμε ξανά, οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από το υπουργείο Οικονομικών». Η συνάντηση του κλιμακίου της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα αναμένεται να συνεχιστεί αύριο για να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η «χρυσή τομή» φέρεται να έχει βρεθεί από την πρόταση του κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με την οποία ο χρόνος της διαθεσιμότητας πριν από την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων θα φτάνει μέχρι τους οκτώ μήνες, αντί για 12 που ισχύει σήμερα.
 
Παράλληλα, η τρόικα συμφώνησε το πρώτο κύμα της κινητικότητας των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων να ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις, μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ώς το τέλος Ιουλίου θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με τα πρώτα 5.000 ονόματα, για να ακουλουθήσουν ανάλογες λίστες στα τέλη Αυγούστου και στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η λίστα θα περιλαμβάνει 2.500 σχολικούς φύλακες (υπάγονται στο υπουργείο Εσωτερικών), 2.000 εκπαιδευτικούς που χαρακτηρίζονται πλεονάζον προσωπικό (κατά κύριο λόγο γυμναστές, καθηγητές πληροφορικής και θεολόγους) και 500 υπαλλήλους υπουργείων.

Από τα υπόλοιπα 7.000 άτομα, οι 3.500 θα είναι οι δημοτικοί αστυνομικοί, οι 1.500 θα είναι εκπαιδευτικοί που δεν ασκούν τα καθήκοντα τους και 2.000 υπάλληλοι από τα υπουργεία και τους δήμους.
 
Να σημειωθεί ότι, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, θα πρέπει να ακολουθήσει το δεύτερο κύμα κινητικότητας μέχρι το τέλος του χρόνου, με άλλους 12.500 υπαλλήλους, προκειμένου ο αριθμός να φθάσει τους 25.000. Κατά την περίοδο της διαθεσιμότητας, οι υπάλληλοι θα παίρνουν το 75% του μισθού τους, θα αξιολογηθούν και στη συνέχεια είτε θα μετακινηθούν είτε θα απολυθούν.
 
Όπως προβλέπεται, θα απολυθούν έως και 11.000 δημόσιοι υπάλληλοι από τους 25.000 θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των επιόρκων που θα απολύονται τόσο θα μικραίνει η δεξαμενή των 11.000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου