Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

Καταδικάστηκε «γκουρού» δίαιτας για τον θάνατο 2000 ανθρώπων



Απαγόρευση άσκησης της ιατρικής επέβαλλε το γαλλικό δικαστήριο για τον «γκουρού» της δίαιτας (όπως τον αποκαλούσαν τα media) Πιερ Ντουκάν, καθώς κρίθηκε ένοχος για την παράβαση ιατρικής και ηθικής δεοντολογίας κατά την συνταγογράφηση του φαρμάκου Mediator.

To φάρμακο Mediator ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλές σε όσους έπασχαν από διαβήτη αλλά και σε όσους επιθυμούσαν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά, κατά την δεκαετία του 1970, αφού υποσχόταν μείωση της όρεξης και απώλεια βάρους. Σύμφωνα με καταγραφές, μέχρι το έτος 2009 έκαναν χρήση του Mediator περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ 2,000 περίπου από αυτούς οδηγήθηκαν στον θάνατο από προβλήματα στις καρδιακές βαλβίδες που προκάλεσε το φάρμακο αυτό καθώς δεν είχε δοθεί ποτέ έγκριση κυκλοφορίας του στις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο. Την αρχή για την απαγόρευση πώλησης του φαρμάκου έκαναν η Ισπανία και η Ιταλία ενώ η Γαλλία προχώρησε σε απαγόρευση του Mediator μόλις το 2009 και αφού διαπιστώθηκαν πρώτα 500 θάνατοι εξαιτίας του από το Γαλλικό Υπουργείο Υγείας.
Ο 72χρονος Πιερ Ντουκάν αποχώρησε οικειοθελώς από την άσκηση της γενικής ιατρικής το έτος 2009, οπότε και άρχισαν να αποκαλύπτονται στην δημοσιότητα οι βλαβερές συνέπειες του φαρμάκου για την υγεία των χρηστών. Σήμερα, το Γαλλικό δικαστήριο αφαίρεσε και επίσημα την ιατρική άδεια του διατροφολόγου και του απαγόρευσε έστω και προσωρινά την οποιαδήποτε άσκηση της γενικής ιατρικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου