Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΣτΕ: Να μείνουν αφορολόγητα τα επιδόματα των πανεπιστημιακών



Αναμένεται να διευκρινιστεί από ποτέ θα πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο όσα αχρεωστήτως καταβληθέντα φορολόγησε

Αντισυνταγματική κρίνεται η φορολόγηση των επιδομάτων....


δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης και συμμετοχής σε συνέδρια, αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα που λαμβάνουν τα μέλη, κάθε βαθμίδας, του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Πανεπιστημίων (ΑΕΙ) της χώρας καθώς, όπως έγραφε το protothema.gr από τις 14  Ιανουαρίου, δεν θεωρούνται εισόδημα.

Έτσι, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαίωσε καθηγήτρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Μάλιστα, το δικαστήριο υποχρέωσε την αρμόδια Δ.Ο.Υ.  να επιστρέψει του φόρους που παρακράτησε για τα επίμαχα επιδόματα. 

Το Β΄ Τμήμα του ΣτΕ το 2012 είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση της μηνιαίας αποζημίωσης που χορηγείται στους πανεπιστημιακούς καθηγητές για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης και για συμμετοχή σε συνέδρια (2.112 ευρώ), αλλά και το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την πραγματοποίηση μεταδιδακτορικής έρευνας και την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των ερευνητικών προγραμμάτων (3.169,4 ευρώ).

Όμως, λόγω της αντισυνταγματικότητας η υπόθεση παραπέμφθηκε από το Β΄ Τμήμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική λύση. 

Η Ολομέλεια ακολούθησε τις απόψεις του Τμήματος και έκρινε ότι τα εν λόγω επιδόματα δεν αποτελούν προσαύξηση μισθού, δηλαδή εισόδημα. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος και το άρθρο 4 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, δεν φορολογούνται.

Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι από ποτέ θα πρέπει να επιστρέψει το Δημόσιο όσα αχρεωστήτως καταβληθέντα φορολόγησε, καθώς η προσφυγή επί της οποίας εκδόθηκε η απόφαση έγινε το 2004 λόγω σχετικών προβλέψεων νόμου του 2002. 

Το επίμαχο επίδομα είναι: 128 ευρώ για τον λέκτορα και τον επίκουρο καθηγητή, 184 ευρώ για τον αναπληρωτή και 273 ευρώ για τον καθηγητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου