Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ο Θανάσης Οικονόμου για την επιμήκυνση των ημερών διατήρησης του φρέσκου γάλακτος


«Ο φόρος στο γάλα να πέσει στο 6.5%.

Τα υπόλοιπα είναι επίφαση για τις πολυεθνικές»
“Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιμηκύνει το χρόνο κατανάλωσης φρέσκου γάλακτος δημιουργεί....

 σοβαρά ερωτηματικά για τα πραγματικά κίνητρα των κυβερνώντων. Σε μια εποχή όπου το κόστος διαβίωσης παραμένει υψηλό και οι τοπικοί παραγωγοί δίνουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης, δεν υπάρχει κανείς που να διαφωνεί ότι θα πρέπει να γίνουν ενέργειες που θα μειώνουν το κόστος του καταναλωτή και που ταυτόχρονα θα στηρίζουν τους παραγωγούς.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης όμως δεν κινείται σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που βλέπουμε είναι στην καλύτερη περίπτωση πειραματισμοί και ιδεολογικές εμμονές και στη χειρότερη μία συγκαλυμμένη “κερκόπορτα” σε πολυεθνικές εταιρείες ώστε να αλώσουν την αγορά του γάλακτος.
Η επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του γάλακτος δεν εξασφαλίζεται ότι θα φέρει και μείωση της τιμής του στο ράφι, ενώ είναι σίγουρο ότι θα διευκολύνει τη μαζική εισαγωγή γάλακτος από την Γερμανία και την Ολλανδία εις βάρος του Έλληνα παραγωγού.
Αν, λοιπόν, πραγματικά θέλει η κυβέρνηση να κάνει εξυγιαντικές παρεμβάσεις προς όφελος και του παραγωγού και του καταναλωτή οφείλει να κάνει άλλες ενέργειες.
Πρώτον, να κάνει κινήσεις σε όλο το κύκλωμα παραγωγής και εμπορίας.
Την ώρα που η αγορά του γάλακτος κατηγορείται για καρτελοποίηση με τις βιομηχανίες να έχουν χωρίσει τη χώρα σε ζώνες γάλακτος ώστε ο παραγωγός να μην έχει περιθώρια επιλογής για το που θα διαθέσει το προϊόν του, δεν γίνεται τίποτα για το γεγονός ότι το γάλα φεύγει από το παραγωγό με 0.40- 0.45 και καταλήγει στο ράφι τουλάχιστον 1.20. Και ο νοών νοείτο. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι οι τιμές του γάλακτος μακράς διαρκείας σήμερα που μιλούμε παραμένουν υψηλότερες του φρέσκου.
Δεύτερον, επειδή το γάλα είναι βασικό είδος διατροφής ας κατεβάσει η κυβέρνηση το ΦΠΑ στο 6.5%.

Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου