Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Αλ. Τσίπρας: «Φωνάζει ενοχή» η συμπεριφορά του Ευ. Βενιζέλου




Το ερώτημα αν και σήμερα τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ανήκουν στην γερμανική HDV, και όχι στην Abu Dhabi Mar, έθεσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια.



«Να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη όσοι καταχράστηκαν το αξίωμά τους»

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η γερμανική εταιρεία ενδέχεται και σήμερα να ελέγχει τα Ναυπηγεία, έχοντας πάρει…


εκατοντάδες εκατομμύρια με βάση τις συμφωνίες του 2000 και του 2010, αλλά χωρίς να ελεγχθεί για την μη τήρηση της συμφωνίας του 2000.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των ΕΝΑΕ παρενέβη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος διευκρινίζοντας ότι «το υπουργείο είναι πελάτης των ΕΝΑΕ, τα ερωτήματα που θέτετε είναι άλλου παπά Ευαγγέλιο». «Το αντικείμενο εδώ είναι κατά πόσο χρειάζεται Εξεταστική Επιτροπή», συμπλήρωσε ο υπουργός και ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «γι’ αυτό το λόγο καταθέτουμε την πρόταση. Δεν πρέπει να διευκρινιστούν αυτά τα ερωτήματα;».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους κυβερνητικούς βουλευτές να ψηφίσουν την Εξεταστική λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα έχετε επωμιστεί μία ευθύνη που δεν σαν αναλογεί. Η επιλογή είναι δική σας» και προειδοποιώντας πως «όσο τα υποβρύχια σκουριάζουν η αλήθεια θα ζητά πεισματάρικα να βγει στο φως». «Πόσο κοντόφθαλμα νομίζετε ότι θα κουκουλώσετε την υπόθεση. Δεν είναι υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τέσσερα υποβρύχια και 1.200 εργαζόμενους που δεν έχουν να κάνουν Χριστούγεννα. Πώς θα γίνει αυτό; Τέσσερα υποβρύχια δεν χωρούν κάτω από το χαλί», είπε χαρακτηριστικά.

«Το μεγάλο θέμα είναι η υπογραφή και η εκτέλεση της σύμβασης στα ναυπηγεία», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι σύμφωνα με την συμφωνία του 2010 είναι η Abu Dhabi Mare, όμως ο Ευ. Βενιζέλος, ένα μήνα μετά, με τροπολογία αλλάζει την ιδιοκτησία και αναφέρει την εταιρεία Priminvest. Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «ούτε τότε, ούτε τώρα» διευκρινίσθηκε η σύνδεση των δύο εταιρειών, αλλά το αποτέλεσμα είναι ότι «από την πριγκιπική εταιρεία περνάμε σε μία εταιρεία αγνώστων στοιχείων του Ισκ. Σάφα με μετοχικό κεφάλαιο 25.000 λιρών». Συμπλήρωσε δε ότι δεν έγινε έλεγχος για την Priminvest, όπως έγινε από την Lazzard όταν δόθηκαν τα Ναυπηγεία στην Abu Dhabi Mar.

Σήμερα όμως, συνέχισε, ο Αλ. Τσίπρας βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία ότι η Priminvest ανήκει στην Hern2 την οποία συνέστησαν οι Γερμανοί πρώην ιδιοκτήτες των Ναυπηγείων.
«Αν αυτά είναι αληθή βρισκόμαστε μπροστά στο κόλπο του αιώνα, στο colpo grosso του αιώνα. Έρχονται παίρνουν τη δουλειά, δίνουν μίζες, δεν ολοκληρώνουν το έργο, και όχι μόνο δεν πληρώνουν για τα αντισταθμιστικά που δεν έκαναν, όχι μόνο δεν καταπίπτουν οι εγγυητικές, αλλά φτιάχνουν μία παρένθετη εταιρεία για να έχουν τον έλεγχο των Ναυπηγείων και γλιτώνουν τον έλεγχο του ΣΔΟΕ και τα 250 εκατ. που έπρεπε να πληρώσουν, στο τέλος βαράνε και μία ωραία διάλυση των Ναυπηγείων και έρχονται και κάνουν αγωγή για 1,2 δισ. κατά του ελληνικού Δημοσίου», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην απουσία του Πρωθυπουργού από τη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει το πολιτικό θάρρος να υπερασπιστεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, τον αφήνει έρμαιο». «Δεν σώζει την κυβέρνηση, μπαίνει και ο ίδιος στο κάδρο των ευθυνών», είπε και υπενθύμισε ότι ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκης μιλούσε για σκάνδαλο και ο Ευ. Βενιζέλος το 2005 απαιτούσε η ΝΔ να ζητήσει συγγνώμη από τους Α. Τσοχατζόπουλο και Γ. Παπαντωνίου επειδή δήθεν τους ταλαιπώρησε.

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι επιδεικνύει «συμπεριφορά ενοχής» και υπενθύμισε ότι την ημέρα που πήγε μαζί με κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στα Ναυπηγεία το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε τρεις ανακοινώσεις. Μετά, είπε ο Αλ. Τσίπρας, ακολούθησε η επίθεση στον υπουργό Άμυνας για την απάντηση που έδωσε σε ερώτησή του, οι απειλητικές διαρροές ότι θα πέσει η κυβέρνηση, οι παραληρηματικού χαρακτήρα διαρροές και η πρόσκληση σε μονομαχία στα όρια της γραφικότητας.

«Πώς είναι δυνατόν ένας κατά γενική ομολογία ευφυής άνθρωπος να μην κατανοεί ότι με αυτή την συμπεριφορά φωνάζει ενοχή;», αναρωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλώνοντας ότι «δεν με αφορά και δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τη λάσπη στον ανεμιστήρα».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «στη σημερινή κατάσταση με μία κοινωνία που δίνει την μάχη της ανθρωπιστικής κρίσης έχει πολιτική και ηθική σημασία να αντιμετωπίσουμε με δημοκρατική γενναιότητα, εθνική ευαισθησία και χωρίς μικροκομματικές υπεκφυγές το παρελθόν που μας οδήγησε στην σημερινή πραγματικότητα». «Οφείλουμε να στείλουμε στη Δικαιοσύνη όσους καταχράστηκαν το αξίωμά τους και την λαϊκή εμπιστοσύνη», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «αυτό δεν το αντιλαμβάνομαι ως αντεκδίκηση και αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αλλά ως απονομή δικαιοσύνης και θεμέλιο λίθο για το μέλλον, γιατί κανένα μέλλον δεν μπορούμε να έχουμε αν υπάρχουν σκελετοί στις ντουλάπες».


Υπενθύμισε ακόμη πως «σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις όλοι οι ελεγχόμενοι πολιτικοί πρόβαλαν το επιχείρημα ότι επιδιώκεται η πολιτική τους εξόντωση», όπως οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Α. Τσοχατζόπουλος, «τον οποίο υπερασπιζόταν ο Βενιζέλος». «Η αυτονόητη υποχρέωση της Βουλής να εξετάσει την υπόθεση εμφανίζεται ως απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης. Άλλος ένας εκβιασμός», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε «δεν ξέρω αν αυτή την κατασκευή την έφτιαξε ο Αντ. Σαμαράς ή ο Ευ. Βενιζέλος ή αν ο κ. Σαμαράς την αποδέχθηκε εκών άκων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου