Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Στόλεν:Το γερμανικό, χριστουγεννιάτικο κέικ



Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί ξεκινούν για τους Γερμανούς στις 6 Δεκεμβρίου, του Αγίου Νικολάου. Το προηγούμενο βράδυ τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα στο τζάκι για να τα βρουν την επομένη γεμάτα με φρούτα και στόλεν, τα παραδοσιακά γλυκά ψωμάκια.

Οι Γερμανοί επιδίδονται στην κατασκευή διάφορων κέικ και μπισκότων - λεμπκούχεν, τα οποία πλάθουν με…


χριστουγεννιάτικη θεματολογία. Φαγώσιμα δεντράκια και μικρά, ξεροψημένα ξωτικά στολίζουν για μέρες τις γερμανικές κουζίνες. 
Δρέσδη : Σε αυτή την ξεχωριστή γερμανική πόλη η χριστουγεννιάτικη αγορά έχει ιστορία αιώνων - αφού στήθηκε για πρώτη φορά το 1434. Στην ανοιχτή πλατεία στήνεται το, στολισμένο με πολύχρωμα λαμπιόνια, χριστουγεννιάτικο δέντρο αλλά και μια εντυπωσιακή πυραμίδα που φτάνει σε ύψος τα 14 μέτρα. Με φόντο αυτό το φαντασμαγορικό σκηνικό, οι πάγκοι με τα δώρα, τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τις παραδοσιακές χειροτεχνίες της περιοχής, θυμίζουν σκηνές από παιδικό παραμύθι. Πρωταγωνιστής των εκδηλώσεων είναι το γερμανικό, χριστουγεννιάτικο κέικ χριστόλεν (christollen) που σερβίρεται παντού και θεωρείται η λιχουδιά όλης της χώρα. Το στόλεν, παραδοσιακό γλυκό της Γερμανίας, με ιδιαίτερη προέλευση τη Δρέσδη, κάθε χρόνο έχει το κορίτσι του. Οι πολίτες ψηφίζουν μια «γλυκιά κοπέλα» για να προωθεί τις πωλήσεις τού στόλεν στο εξωτερικό. 

Παρασκευή του Στόλεν
Ένα διαφορετικό κέικ που διογκώνεται με μαγιά, οπότε και χρησιμοποιείται δυνατό αλεύρι. Όσο πιο πολύ μένει, τόσο πιο νόστιμο γίνεται. Γι'αυτό οι Γερμανοί φροντίζουν να το φτιάχνουν όσο το δυνατόν νωρίτερα από τη μέρα των Χριστουγέννων.
Υλικά 
260 ml γάλα
70 γρ. ζάχαρη
80 γρ. νωπή μαγιά
1 κιλό αλεύρι δυνατό
300 γρ. σταφίδες ξανθές
250 γρ. βούτυρο αγελαδινό (σε θερμοκρασία δωματίου)
10 κρόκους αυγών
140 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
400 γρ. ποικιλία αποξηραμένων φρούτων (δαμάσκηνα, βερύκοκα, σύκα) ψιλοκομμένα.
40 ml κονιάκ
1 κουτ. γλυκού διάφορα μπαχαρικά (κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο)
200 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
200 γρ. άχνη
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε λίγο το γάλα με τη ζάχαρη και ρίχνουμε τη μαγιά και 50 γρ. από το αλεύρι. Σκεπάζουμε με καθαρή νωπή πετσέτα και αφήνουμε το προζύμι σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, να φουσκώσει.
Στο μίξερ βάζουμε τα υπόλοιπα 950 γρ. αλεύρου, τους κρόκους, το βούτυρο, το κονιάκ και το προζύμι που έχει φουσκώσει. Ζυμώνουμε με ειδικό εξάρτημα του μίξερ μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα, τις σταφίδες και τα υπόλοιπα αποξηραμένα φρούτα και ανακατεύουμε απαλά. Σκεπάζουμε το ζυμάρι με νωπή καθαρή πετσέτα για να μην ξεραθεί και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει και διπλασιαστεί ο όγκος του. Ζυμώνουμε ξανά ελαφρώς και πιέζουμε τη ζύμη,  ώστε να γίνει ένας δίσκος πάχους 2 εκατοστών. Διπλώνουμε το δίσκο στα δύο αφήνοντας το κάτω μέρος να προεξέχει κατά 1 εκατοστό. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 55-65 λεπτά. Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε την άχνη με τα μπαχαρικά και μόλις βγάλουμε ζεστό το κέικ από τον φούρνο, το αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και το πασπαλίζουμε με το μείγμα άχνης και των μπαχαρικών που κάναμε στο μπολάκι. Όταν κρυώσουν τα τυλίγουμε σφιχτά με αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε να καθίσουν τουλάχιστον 2 εβδομάδας (όσο περισσότερο τόσο καλύτερα) πριν τα καταναλώσουμε. Αν έχετε υπομονή, κρατήστε τα αποθηκευμένα ακόμα και 6 εβδομάδες.

Είναι πεντανόστιμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου