Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Ιωάννινα:Η επικίνδυνη αιθαλομίχλη εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα (ΦΩΤΟ)



Από την μία οι πολικές θερμοκρασίες στα Γιάννενα, τις προηγούμενες μέρες καταγράφηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων -70C το πρωί, και από την άλλη η αποπνικτική ατμόσφαιρα και στο κέντρο των Ιωαννίνων αλλά και σε όλο το λεκανοπέδιο από την αιθαλομίχλη, που ήρθε πιο νωρίς φέτος για μια σειρά λόγους: κατ’ αρχάς, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, που εμφανίσθηκαν νωρίτερα φέτος. Δεύτερον, γιατί πέρυσι υπήρχαν σε οικίες ή πολυκατοικίες αποθέματα «φθηνού» πετρελαίου, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η μαζική στροφή στο ξύλο. Τρίτον, γιατί η οικονομική κατάσταση ακόμα περισσοτέρων νοικοκυριών έχει χειροτερεύσει στο πέρασμα του έτους, καθιστώντας την καύση μοναδική επιλογή. Μια καύση, που όλο και περισσότερο δεν αφορά ποιοτική ξυλεία, αλλά κυριολεκτικά ό,τι καίγεται....

Ακούει κανείς;


 Το «άρωμα» που συνοδεύει το τσούξιμο στα μάτια από την καπνιά μαρτυρά τα εξαιρετικά επικίνδυνα υλικά που πέφτουν στην πυρά: βερνικωμένα, βαμμένα ή επεξεργασμένα ξύλα, κομμάτια επίπλων, πλαστικά, ξύλα εμποτισμένα σε χημικά κ.λπ.
Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η άπνοια επέτρεψαν ιδιαίτερα μεγάλες συγκεντρώσεις των πολύ επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην κατώτερη ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα το τσούξιμο  των ματιών και η δυσφορία από το «άρωμα» της καπνιάς των τζακιών.
ΣΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ

Οι επιστήμονες έχουν από πέρυσι προειδοποιήσει για τη μεγάλη απειλή της μαζικής καύσης ξυλείας, αλλά και επικίνδυνων υλικών (π.χ. βαμμένα ξύλα) σε πυκνοκατοικημένες πόλεις.

Το ζήτημα της οικιακής θέρμανσης αντιμετωπίζεται κυρίως ως πρόβλημα εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, αγνοώντας ότι είναι πρωτίστως κοινωνικό δικαίωμα και τεράστιο ζήτημα δημόσιας υγείας.

Η αιθαλομίχλη «Τα μέτρα που έχει εξαγγείλει μέχρι τώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», λέει στην «Κ» ο δρ Δημήτρης Χατζηδάκης, χημικός μηχανικός με εξειδίκευση στα θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. «Ούτε ο έλεγχος της καύσης στα τζάκια είναι δυνατόν να προχωρήσει ούτε η περιορισμένη διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και το ύψος του, μπορεί να οδηγήσει σε μια μαζική επιστροφή στη χρήση της θέρμανσης με πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Δεν αποτρέπεται έτσι η πολύ περισσότερο ρυπογόνος καύση ξυλείας, που απειλεί τη δημόσια υγεία ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές», συμπληρώνει.


Όσο για το μέτρο χορήγησης δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος σε φτωχές οικογένειες για το διπλάσιο των ημερών που οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνούν τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, σημειώνει ότι «δεν μπορεί να διασφαλισθεί η χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών μέσων τις επίμαχες ημέρες, αντί της καύσης ξύλου, άρα το μέτρο δεν μπορεί να συμβάλει στη σημαντική μείωση των υψηλών τιμών των αιωρουμένων σωματιδίων».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου