Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Ούτε βήμα πίσω από τη ΔΗΜΑΡ


«Έχουμε πόλεμο»

Αποφασισμένος να φτάσει ως τα άκρα τη σύγκρουση με τον Αντώνη Σαμαρά είναι ο Φώτης Κουβέλης. Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έχει μόνο μία προσδοκία από τη σημερινή σύσκεψη αρχηγών: να κάνει πίσω ο πρωθυπουργός. Αν δεν γίνει αυτό, τότε το οριστικό ρήγμα στην κυβέρνηση θα είναι μονόδρομος για την Αγίου Κωνσταντίνου.


«Έχουμε πόλεμο. Δεν κάνουμε πίσω». Με τις φράσεις αυτές, κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ σχολίαζαν χθες την ομιλία Σαμαρά στο προσυνέδριο της ΝΔ, στο Ναύπλιο. Λίγο αργότερα, το πολεμικό κλίμα επιβεβαιώθηκε, καθώς η Αγίου Κωνσταντίνου εξέδωσε μία επιθετική και σκληρή ανακοίνωση, στην οποία κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «εμπρηστική ομιλία» και επανέλαβε ότι αν ο κ. Σαμαράς οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, «θα φέρει την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτές».
Ο Φώτης Κουβέλης είχε χθες διαδοχικές συσκέψεις, αλλά και πυρετώδεις τηλεφωνικές συνομιλίες με συνεργάτες του. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και τη στήριξη όλων των στελεχών του κόμματός του, απ’ όλες τις πτέρυγες, για τη στάση που τηρεί. Όσοι έβλεπαν εξ υπαρχής τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση προφανώς εγκρίνουν τη σκληρή στάση που τηρεί, ενώ ακόμη και στελέχη των «εκσυγχρονιστών» που διαχρονικά ζητούσαν από τον Φώτη Κουβέλη «περισσότερη μεταρρυθμιστική τόλμη», αναγνωρίζουν πλέον ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να κάνει πίσω, ενώ καταλογίζουν στον Αντώνη Σαμαρά «επιχείρηση εξευτελισμού των κυβερνητικών του εταίρων».
«Η Δημοκρατική Αριστερά λέει ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, αλλά αν τελικά οδηγηθούμε σε εκλογές την ευθύνη θα την έχει η ΝΔ» τόνισε  ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην αποψινή συνάντηση του πρωθυπουργού και των δύο πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Επανέλαβε δε, ότι  «η όποια συζήτηση για τον εξορθολογισμό της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις πρέπει να γίνουν με την ΕΡΤ ανοικτή».
 Όπως έχei ήδη αποκαλύψει  τo "http://gianiotika-nea.blogspot.gr" στην πολιτική φαρέτρα της Αγίου Κωνσταντίνου δεν περιλαμβάνεται μόνο το όπλο των πρόωρων εκλογών, αλλά και το σενάριο της αλλαγής πρωθυπουργού. Καίτοι στη ΔΗΜΑΡ γνωρίζουν πως δεν μπορεί ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος να επιβάλει την αλλαγή της ηγεσίας του μεγαλύτερου -και βασικού- εταίρου, αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι αν η κυβέρνηση οδηγηθεί σε ρήξη και ξεκινήσει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, η διαδικασία διερευνητικών εντολών, τότε στις διεργασίες υπό τον Κάρολο Παπούλια θα τεθεί θέμα αλλαγής πρωθυπουργού χωρίς να γίνουν εκλογές, υπό την παρούσα Βουλή και με τη στήριξη των νυν συγκυβερνώντων κομμάτων.
Επίσης, στη ΔΗΜΑΡ εκτιμούν πως αν ξεκινήσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και η χώρα φτάσει στο παρά 1’ πριν τις κάλπες, τότε θα εκδηλωθούν δυνάμεις και εντός ΝΔ, που θα πιέσουν τον Αντώνη Σαμαρά προς την έξοδο. Παρόλα αυτά, σε αυτή τη φάση, ο Φώτης Κουβέλης δε θα θέσει δημοσίως τέτοιο θέμα, ούτε θα το επικαλεστεί στη σημερινή σύσκεψη πολιτικών αρχηγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου