Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

«ΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΝ Η ΥΓΕΙΑ» , του Α. Λύτρα


1. Εισαγωγή:
Συμπληρώσαμε αυτή την περίοδο έξι (6) χρόνια ύφεσης και τρία (3) χρόνια μνημονίων.
Η οικονομική λιτότητα-κρίση προκαλεί καθημερινά αλυσιδωτές και επιμέρους κρίσεις.
Ήδη η υγειονομική κρίση είναι ορατή σε όλο τον πληθυσμό της χώρας.
Κρίση με απασφάλιση μεγάλου πληθυσμού.
Κρίση που «παράγει» αρρώστια.
2. Κοινωνία-Νούμερα απόγνωσης και ντροπής:
Ο καθένας μας στο οικογενειακό-συγγενικό-φιλικό περιβάλλον το ζει καθημερινά.
Οι πολιτικές άγριας λιτότητας έχουν δημιουργήσει...
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ, φτώχεια, απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία, κρίση στην υγεία, την παιδεία, ξενιτεμό.
Η λιτότητα «μπορεί και σκοτώνει», το μνημονιακό Βατερλό του κράτους πρόνοιας είναι εδώ:
Αυξάνονται δραματικά οι κοινωνικές ανισότητες.
Κάτω από τα όρια φτώχειας 2.519.000 άτομα.
Σήμερα 1,5 εκ.ανασφάλιστοι μαζί με τα προστατευόμενα μέλη.
Κάθε χρόνο γεννιούνται 25.000 ανασφάλιστα παιδιά.
Στις φτωχότερες χώρες της Ε.Ε. (επίπεδο διαβίωσης) η χώρα μας (25η θέση, μαζί με Βουλγαρία, Ρουμανία, Λετονία).
Περικοπές σε μισθούς και συντάξεις μέχρι και 50%.
Τετραπλασιασμός στον κατά κεφαλή φόρο εισοδήματος.
Πληθαίνουν καθημερινά οι συνάνθρωποι μας που ψάχνουν να βρουν τροφή στα σκουπίδια.
Πολλαπλασιάζονται καθημερινά τα παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στα σχολεία.
Το ποσοστό ανεργίας ξεπέρασε επίσημα το 27%, ανεπίσημα πάνω από 30%, (1.348.742 άτομα), στους νέους πάνω από 60%.
Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν δραματικά τα χρόνια του μνημονίου.
Τριπλασιασμός από τα καταγεγραμμένα περιστατικά κατάθλιψης.
Διπλασιασμός στις επισκέψεις των δομών ψυχικής υγείας.
Πάνω από 120.000 Έλληνες επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει από το 2010 μέχρι σήμερα, σε περισσότερες από 70 χώρες του κόσμου, είναι περίπου το 10% του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.
Το προσδόκιμο της ζωής των Ελλήνων απειλείται να μειωθεί κατά 3-4 χρόνια.
Αύξηση κατά 200% του AIDS.
Αύξηση των ενδοφλέβιων ναρκωτικών.
Οι πολίτες «κουρεύουν» την υγεία τους, δεν μπορούν να πληρώσουν τις υπηρεσίες υγείας, αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, στο διάστημα 2009-2011 η συνολική δαπάνη μειώθηκε κατά 4,4 δις  (18,9%).
Οι πολίτες πληρώνουν από την τσέπη τους το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την υγεία (77%), ενώ το κράτος εμφανίζεται ως «φτωχός συγγενής» χρηματοδοτώντας μόνο το 23% περίπου από αυτές.
Οι πολίτες αποφεύγουν πλέον τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις (λόγω κόστους), το ποσοστό αυξάνεται καθημερινά.
3. Τσεκούρι στα οικονομικά των Νοσοκομείων:
Ακόμη χειρότερες μέρες για τους ασθενείς πολίτες ετοιμάζει η Κυβέρνηση με νέα περικοπή δαπανών την περίοδο 2013-15.
Ήδη έχουμε νέο νυστέρι για το έτος 2013, στις λειτουργικές δαπάνες, τα φάρμακα, τα υλικά, τα τρόφιμα, τις υπηρεσίες, τις εφημερίες των γιατρών, τις αργίες-νυχτερινά-υπερωρίες νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, πάγωμα προσλήψεων.
Οι δαπάνες για τα Νοσοκομεία ήταν 1,6 δις το 2011, θα γίνουν 1,34 δις το 2013 και πρέπει να πέσουν κάτω από 1 δις το 2015.
Ήδη την τριετία 2010-12 τα κονδύλια μειώθηκαν κατά 18%.
Μείωση προμηθειών κατά 13,5%, πρόκειται για υγειονομικό υλικό, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα για ασθενείς (σίτιση).
Ψαλίδισμα κατά 25% στις συμβάσεις με ιδιώτες, αφορά το κόστος των υπηρεσιών σε φύλαξη, καθαριότητα, τεχνική υποστήριξη, εστίαση κ.λ.π.
Μείωση κατά 35% στο κόστος εφημεριών των γιατρών
Μείωση κατά 25% στις αργίες-νυχτερινά-υπερωρίες του προσωπικού, απλήρωτες προηγούμενων ετών.
Καμιά πίστωση (δεν υπάρχει εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό) για προσλήψεις ιατρικού-νοσηλευτικού-παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού για Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Νέο μαχαίρι στις δαπάνες για τα φάρμακα καθώς η δαπάνη για το 2015 θα είναι 1,9 δις από 2,38 δις το 2013.
Μείωση στα πρωτότυπα φάρμακα κατά τουλάχιστον 10%, στροφή σε γενόσημα ή αντίγραφα που πρέπει να φτάσουν στο τέλος του 2013 στα 40%.
Από το 2009 μέχρι και σήμερα ο προϋπολογισμός για την υγεία μειώθηκε κατά 4%.η συνολική δαπάνη υγείας μειώθηκε την τριετία 2009-11 κατά 4,4 δις.
Πέρα από τις περικοπές των δαπανών στα Νοσοκομεία, έχουμε ταυτόχρονα άναρχη χρηματοδότηση με σημαντικές αποκλίσεις ανά περιοχές της χώρας με έντονες διαμαρτυρίες από τους διοικητές.
Γίνεται ακόμη οικονομία και από τα προγράμματα σίτισης των ασθενών.
Σε χώρες που μειώθηκαν οι προϋπολογισμοί υγείας και κοινωνικής προστασίας (Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία κ.λ.π.) παρατηρούνται φαινόμενα επιδείνωσης της δημόσιας υγείας, σε σχέση με χώρες όπως Γερμανία, Σουηδία που διατηρούν το κοινωνικό δίκτυο προστασίας, έτσι η Γερμανία επικαλείται τις «αρετές της λιτότητας για τους άλλους και όχι για την ίδια».
4. Ανθρώπινο Δυναμικό:
Το ανθρώπινο δυναμικό συνέχεια φθίνει από το 2008 και μέχρι σήμερα, πάγωμα προσλήψεων από το 2010 και μετά για όλες σχεδόν τις ειδικότητες, φθάνει στους 35.000 χιλ. (γιατροί, νοσηλευτές, λοιπό προσωπικό) σε όλες τις δομές της υγείας και πρόνοιας.
Μόνο το έτος 2012 στα Νοσοκομεία είχαμε (4.285) αποχωρήσεις και προσλήψεις (182), καθαρή μείωση προσωπικού 4.013 άτομα, αναλογία (1) πρόσληψη για (24) αποχωρήσεις.
Αν συνεχισθεί αυτή η πολιτική τα επόμενα πέντε (5) χρόνια θα έχουν φύγει οι μισοί γιατροί του ΕΣΥ, γιατροί και νοσηλευτές μετανάστες σε χώρες της Ε.Ε., μεγάλη αναμονή σε ειδικότητες, μεγάλα κενά στην Π.Φ.Υ. και Νοσοκομεία.
Νέοι οργανισμοί, με πετσόκομα κενών οργανικών θέσεων, προχειρότητα, ελλείψεις, στην λογική για λιγότερα κρεβάτια, τμήματα, κλινικές, εργαζόμενους (στα πλαίσια των εντολών της τρόϊκας).
Οι εργαζόμενοι εκτελούν απλήρωτες εφημερίες-νυχτερινά-αργίες, εντατικοποίηση της δουλείας, φαινόμενα «υπερκόπωσης-εξουθένωσης» (25% των ειδικών γιατρών, 33% των ειδικευομένων, 37% των νοσηλευτών, 35% των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ) σύμφωνα με τελευταία επιστημονική έρευνα, καθημερινά φαινόμενα επιθέσεων και προπηλακισμών από συνοδούς ασθενών.
Ο τρόπος εφημερίας, οι ελλείψεις προσωπικού οδηγούν κάθε μέρα σε αναστολή ή συγχώνευση ή κλείσιμο τμημάτων-κλινικών-νοσοκομείων, χωρίς γιατρούς μένουν νησιά και μεγάλες περιοχές της χώρας.
Ήδη ξεκίνησε η υλοποίηση της πρώτης φάσης του χρονοδιαγράμματος για συγχωνεύσεις και κλείσιμο Νοσοκομείων (από τα 132 παραμένουν περίπου 85),  ανακοινώθηκαν τα πρώτα πέντε (5) σε Αθήνα και Θεσ/νίκη και θα ακολουθήσουν και άλλα ειδικά στην επαρχία.
154 κλειστά κρεβάτια στις Μ.Ε.Θ. που θα προστεθούν άλλα 50 λόγω έλλειψης προσωπικού, σήμερα είναι ενεργές περίπου 500 ενώ έπρεπε να είναι διπλάσιες για να φθάσουμε το Μ.Ο. της Ε.Ε.
5. Τιτανικός του ΕΟΠΥΥ – Φάρμακο:
Εκτός ελέγχου ο ΕΟΠΥΥ, με αστοχίες και αποκλίσεις, με 1,2 δις έλλειμμα στο τέλος του έτους, με «μαύρη τρύπα» περίπου στα 2,5 δις, οι δέκα ασφαλιστικοί φορείς που έχουν ενταχθεί στον ενιαίο οργανισμό βρίσκονται σε τραγικές καταστάσεις.
Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς γιατρούς, φαρμακοποιούς, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικές κλινικές, εξώδικα κ.λ.π.
Στις 5/3/2013 ο απερχόμενος κυρ Σαλμάς πανηγυρίζει ότι θα εξοικονομήσει μεγάλα ποσά κόβοντας δεκάδες βασικές παροχές του ΕΟΠΥΥ από φυσικοθεραπείες (από 12 σε 10), από την μετακίνηση – μεταφορά νεφροπαθών, από τα γυαλιά οράσεως (περικοπή τιμής, αύξηση του χρόνου αλλαγής), επίδομα τοκετού μόνο σε γυναίκες που γεννούν παραδοσιακά στο σπίτι κ.λ.π.
Ήδη η εκτίμηση του οργανισμού είναι ότι θα παρουσιάσει στο τέλος του 2013 νέο έλλειμμα περίπου 683 εκατ. Ευρώ.
Την ώρα που οι ασφαλισμένοι (με στοιχεία του ΕΟΠΥΥ) συμμετέχουν πλέον για αγορά φαρμάκων για το 2013 κατά 24,5%, έναντι 18,5% το 2012 και 11% για το 2011.
Είναι σαφές πως ο ΕΟΠΥΥ δεν ήλθε για να καλύψει τις υπαρκτές ανάγκες της οργανωμένης Π.Φ.Υ., αλλά ήταν μια καθαρά μνημονιακή επιλογή, με στόχο την περικοπή των δημόσιων δαπανών υγείας, την επιβάρυνση των ασθενών και την σταδιακή κατάργηση των κοινωνικοασφαλιστικών δομών υγείας. Οι εργαζόμενοι που έχουν καταβάλλει κανονικά και για δεκαετίες τις εισφορές τους βρίσκονται σήμερα, λόγω της διαχρονικής λεηλασίας των αποθεματικών, του ληστρικού «κουρέματος» των ομολόγων, της μείωσης της κρατικής χρηματοδότησης, της κατάρρευσης των εισφορών, την ανασφάλιστη εργασία, τελείως ανοχύρωτες απέναντι στην αρρώστια, παντελώς αδύναμοι να ανταποκριθούν στο κόστος περίθαλψης από την οποία εξαρτάται η ίδια τους η ζωή.
Χαρακτηριστική  είναι η τελευταία έρευνα που τα στοιχεία της είναι σοκαριστικά:
- 56,7% των χρονίων πασχόντων δηλώνουν ότι αποτελεί μεγάλο πρόβλημα η πληρωμή φαρμάκων.
- 19,6% καθυστερούν να εκτελέσουν την συνταγή λόγω κόστους.
- 19,3% λαμβάνουν λιγότερη δόση από την συνιστώμενη.
Κατά 95% έχει αυξηθεί η οικονομική συμμετοχή των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ οι οποίοι υποφέρουν από «νευροπαθητικό πόνο» για προμήθεια φαρμάκων.
Πολίτες ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ με «σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2» χρειάζονται πλέον περισσότερα από 60 € επιπλέον  το μήνα για την φαρμακευτική τους θεραπεία.
Μεγάλες ελλείψεις συμβεβλημένων γιατρών το ΕΟΠΥΥ
- 16 νομοί χωρίς   Παιδίατρο
- 16     «        «      Ορθοπεδικό
- 40     «        «      Αλλεργιολόγο
- 11     «        «      Καρδιολόγο
- 18.000 λιγότεροι γιατροί στον ΕΟΠΥΥ
Μη κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ του «σωτηρίου τεστ» για τον καρκίνο του μαστού.
6. Άλλες δομές υγείας:
Στα όρια του ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχέυσεων (ΕΟΜ) λόγω μη χρηματοδότησης, υποστελέχωσης, «γολγοθάς» για τους ασθενείς που περιμένουν μόσχευμα, αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας.
Εξαιτίας της δημοσιονομικής προσαρμογής έχουμε υποχρηματοδότηση και σοβαρά προβλήματα στον ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ.
Αύξηση κατά 200% του AIDS, ως αποτέλεσμα των περικοπών στα κονδύλια για την πρόληψη του ιού HIV.
Καθοδική πορεία (ελεύθερη πτώση) παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα απογευματινά ιατρεία των Νοσοκομείων εξαιτίας της κρίσης, όπου οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν κανονικά από την τσέπη τους.
Δεν έγιναν – διενεργήθηκαν φέτος (2013) αεροψεκασμοί για τον ιό του δυτικού Νείλου.
Στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες ασθενείς χρόνιων παθήσεων, καθώς είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να κλείσουν οριστικά οι μονάδες χρόνιων παθήσεων.
Ο πληθυσμός της χώρας ήταν ανέκαθεν πάρα πολύ καλά εμβολιασμένος, σήμερα λόγω της οικονομικής κρίσης έχει δημιουργηθεί κύμα παιδιών χωρίς εμβολιασμό.
Το «απάνθρωπο» πρόσωπό της δείχνει η πολιτεία στους ανάπηρους, όμηροι ενός ανάλγητου και ανέτιμου κράτους, που περιμένουν πάνω από ένα χρόνο για να περάσουν από επιτροπές αξιολόγησης (ΚΕΠΑ).
Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση «καρκινοβατεί» λόγω υποχρηματοδότησης, πολλές δομές υπολειτουργούν, κάποιες ήδη έκλεισαν, άλλες ανέστειλαν προσωρινά την λειτουργία τους, την περίοδο των μνημονίων τριπλασιάστηκαν οι εισαγωγές στις Δημόσιες Μονάδες Ψυχικής Υγείας.
7. Επίλογος:
Από τα πιο πάνω είναι φανερό ότι:
- τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ την ΥΓΕΙΑ
- Έχουμε μεγάλη ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ κρίση
- Έχουμε ΑΠΑΣΦΑΛΙΣΗ μεγάλου μέρους του πληθυσμού
- Η κρίση ΠΑΡΑΓΕΙ αρρώστια

Οι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΙ σχεδιασμοί πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα. Η πολιτική αυτή πρέπει να ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ με συντονισμένο ΑΓΩΝΑ πολιτών και εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου