Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Καταφύγιο για κακοποιημένες γυναίκες στα Γιάννενα


Σε λειτουργία βρίσκονται εδώ και μερικές εβδομάδες τόσο το Κέντρο Συμβουλευτικής για τη Βία κατά των Γυναικών, όσο και ο Ξενώνας κακοποιημένων γυναικών στα Γιάννινα, έστω και με καθυστέρηση, αφού η αρχική πρόβλεψη ήταν να αρχίσουν να λειτουργούν μέσα στο 2012, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ».
Έτσι στο νομό Ιωαννίνων οι δύο αυτές δομές αναμένεται να αποτελέσουν «ασπίδα προστασίας» για κακοποιημένες γυναίκες, με στόχο την καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών (ενδοοικογενειακή βία, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμός, εμπορία και διακίνηση [trafficking], πορνεία κ.λπ.).
Μάλιστα το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να πραγματοποιηθούν και τα εγκαίνια του
Συμβουλευτικού Κέντρου που θα σηματοδοτήσουν και την επίσημη έναρξή του.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων αναμένεται να υπογραφεί Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων για την παροχή νομικών υπηρεσιών και νομικής βοήθειας σε γυναίκες θύματα βίας.
Στο Δήμο Ιωαννιτών, ο Ξενώνας Φιλοξενίας ήταν ήδη έτοιμος να λειτουργήσει από το περασμένο Νοέμβριο καθώς το μόνο που έλειπε ήταν η έγκριση του ΑΣΕΠ για την προκήρυξη και την πρόσληψη του εγκεκριμένου προσωπικού (Ψυχολόγος, Παιδοψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός, Διοικητικό προσωπικό, καθαρίστριες και φύλακες.
Τότε μάλιστα είχε πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Τεχνική Σύσκεψη από τον Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας-Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής «Ο.Κ.Π.Α.Π.Α.» του Δήμου Ιωαννιτών, στο πλαίσιο του έργου «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας –Ανάπτυξη και Λειτουργία Ξενώνων Φιλοξενίας», με τη συμμετοχή των υπευθύνων του έργου από τον Δήμο Ιωαννιτών, Πατρέων, Άρτας και Αγρινίου, με σκοπό να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι η εμπλοκή του ΑΣΕΠ καθυστέρησε λίγο την έναρξη λειτουργίας των δύο δομών, όμως έξι μήνες μετά αυτή έγινε πραγματικότητα.
Ο πρόεδρος του ΟΚΑΠΑ, Φίλιππος Τσουμάνης, μιλώντας στους «Ν.Α» τόνισε πως η λειτουργίας των δύο δομών αυτών είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην αντιμετώπιση φαινομένων βίας κατά των γυναικών.
Όπως μας ενημέρωσε, στον Ξενώνα, η τοποθεσία του οποίου δεν ανακοινώνεται για ευνόητους λόγους, φιλοξενούνται ήδη μία μητέρα με τα τρία ανήλικα παιδιά της.
Το κονδύλι δίνεται για 36 μήνες για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών από το ΕΣΠΑ. Οι γυναίκες θα μπορούν να φιλοξενηθούν έως 3 μήνες, ενώ η ανάγκη για νομική υποστήριξη θα καλυφθεί με τη συνεργασία του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων
Ο ξενώνας απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί ψυχολογική ή σωματική βία και μπορεί να τις φιλοξενήσει μαζί με τα παιδιά τους.
Η λειτουργία του γίνεται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και μέσω της τετραψήφιας τηλεφωνικής γραμμής της στην οποία μπορούν να απευθύνονται σε 24ωρη βάση οι γυναίκες- θύματα κακοποίησης, για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας και ψυχολογικής υποστήριξης, ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστεί η νομική τους υποστήριξη και, αν χρειαστεί, η νοσοκομειακή τους περίθαλψη.
Να σημειωθεί ότι, οι Ξενώνες Φιλοξενίας, σε συνέργεια με τη Γραμμή SOS (τηλ. 15900) που λειτουργεί στη Γενική Γραμματεία Ισότητας, τα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας στις πρωτεύουσες των Περιφερειών, θα δημιουργήσουν ένα εκτεταμένο δίκτυο καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών.



Πηγή: ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου