Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Το σΠΑΣσμένο όνειρο της Ευρώπης


Για τον Παναθηναϊκό ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός ήρθε από σπόντα, καθώς η ευρωπαϊκή πρόκριση δεν είχε εξασφαλιστεί μέσα στο γήπεδο.
Για τον ΠΑΣ Γιάννενα η αγωνιστική επιτυχία δεν έκανε πραγματικότητα το όνειρο ζωής των φίλων του, διότι η διαχείρισή της ήταν πέραν των διοικητικών δυνάμεων της ομάδας.
Μπορεί να πει κανείς ότι είναι κρίμα να χάσει ο ΠΑΣ τη δυνατότητα να παίξει για πρώτη φορά στην ιστορία του σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ο κόσμος του έζησε τη χαρά μιας ολόκληρης σεζόν μέσα στο γήπεδο παρακολουθώντας τη θεαματική πορεία της ομάδας, έζησε με την ελπίδα ότι τα οικονομικά προβλήματα δεν θα στερούσαν το όνειρο, έζησε τον ενθουσιασμό της απόφασης για την άδεια από τις εγχώριες επιτροπές και, μέσα σε λίγες μέρες, την απόλυτη απογοήτευση με την απόφαση αποβολής του από την UEFA.
Η φετινή πορεία της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννενα ήταν διδακτική. Φανέρωσε ότι στο ποδόσφαιρο μπορεί κάποιος να φτάσει πολύ ψηλά, δίχως μεγάλο μπάτζετ, εάν έχει ικανότητες στη δημιουργία ομάδας με φιλόδοξους παίκτες, υγιή αποδυτήρια και έξυπνη καθοδήγηση από τον προπονητή. Με τη στήριξη του κόσμου, την ψυχολογική ώθηση που έφερναν τα καλά αποτελέσματα και την μοντέρνα διδασκαλία ποδοσφαίρου από τον Χριστόπουλο, η παρουσία του ΠΑΣ στα πλέι οφ του πρωταθλήματος και στον ημιτελικό του Κυπέλλου δεν ήταν θαύμα, ήταν απόρροια δουλειάς και καλού κλίματος.
Η διαχείριση της επιτυχίας εκ μέρους της διοίκησης δεν ήταν η πρέπουσα. Ο Γιώργος Χρηστοβασίλης έδωσε αγώνα για να μπορέσει να συμμαζέψει οικονομικά την εταιρεία, συνέβαλλε με το δικό του μεγάλο μερίδιο στη θετική εικόνα αυτής της σεζόν, αλλά τελικά απέτυχε να την ολοκληρώσει και να θέσει τις βάσεις για τη συνέχισή της.
Η ομάδα προσπέρασε με τις επιτυχίες της τη δυνατότητα της εταιρείας να σταθεί σε τέτοιο επίπεδο. Το ότι ο ΠΑΣ δεν επρόκειτο να περάσει τα τεστ της UEFA ήταν κοινό μυστικό σε όσους ήξεραν την οικονομική κατάσταση της ΠΑΕ. Το τρέξιμο στο τέλος για να πειστούν οι αρμόδιοι δεν έφτανε. Το ότι δεν ειπώθηκε ξεκάθαρα η αλήθεια στον κόσμο της ομάδας αποτελεί σοβαρότερη ευθύνη ακόμη κι από αυτή για την απώλεια της άδειας.
Το ευρωπαϊκό τρένο πέρασε για πρώτη φορά από τα Γιάννενα, αλλά δεν πήρε τον επιβάτη που είχε ετοιμάσει τις βαλίτσες. Δύσκολο να ξαναφανεί, τέτοιες ευκαιρίες σπάνια έρχονται. Ο Χριστόπουλος έφυγε για το εξωτερικό, ο ηγέτης Ντε Βινσέντι για τον Ολυμπιακό, ο έμπειρος Πάντος κρεμάει τα παπούτσια κι ο κόσμος ζητάει εξηγήσεις από τη διοίκηση για τους χειρισμούς και τις ελπίδες που αποδείχτηκαν αβάσιμες.
Επιμένουμε ότι, εκτός από τον Χρηστοβασίλη, οι ευθύνες για το χαμένο όνειρο βαραίνουν και όλους τους οικονομικούς παράγοντες της πόλης που σε μια τέτοια ιστορική στιγμή θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να «βάλουν πλάτη» και να κινητοποιηθούν ώστε να βρεθεί λύση. Κι εδώ ίσως έχει να προσθέσει πολλά παράπονα ο πρόεδρος του ΠΑΣ για την εχθρική στάση που γενικότερα έχει αντιμετωπίσει στην πόλη, από διάφορους φορείς, από τη στιγμή που μπήκε στο κουμάντο του «Αγιαξ» (που δυστυχώς παραμένει μόνο της Ηπείρου κι όχι της…γηραιάς Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου