Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Ποιοι και γιατί ζητούν την παρέμβαση του ΣΔΟΕ στην μητρόπολη Ιωαννίνων




Σε πονοκέφαλο εξελίσσεται για την Εκκλησία της Ελλάδος και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο η κάλυψη της χειρεύουσας θέσης του μητροπολίτη Ιωαννίνων…


μετά την αποδημία του μακαριστού Θεόκλητου, καθώς από τη μία πλευρά παρατηρείται διαγκωνισμός ενδιαφερομένων, ενώ από την άλλη φορείς της Ηπείρου ζητούν την παρέμβαση του ΣΔΟΕ στα οικονομικά της μητρόπολης, καταγγέλλοντας κακοδιαχείριση των «πλουσίων» κληροδοτημάτων που της ανήκουν, τα οποία κατέχουν και μετοχές στην Εθνική Τράπεζα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Ιωαννίνων Σπύρος Εργολάβος, που έχει διατελέσει επί 12 χρόνια δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος στην ηπειρωτική πρωτεύουσα χτυπάει «καμπανάκι» καλώντας την κυβέρνηση να ξεκινήσει έλεγχο όλων των ιδρυμάτων που διοικούσε και διαχειριζόταν μέχρι σήμερα η μητρόπολη τονίζοντας ότι «εδώ και αρκετό καιρό τα πράγματα δεν πάνε καλά».

«Για τα κληροδοτήματα των Ιωαννίνων έπειτα από δική μας παρέμβαση, είχαν διαταχθεί δύο εισαγγελικές παραγγελίες για να πραγματοποιηθεί οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος. Μιλάμε για το κληροδότημα του Νικολάου Ζωσιμά, του Γεωργίου Σταύρου από τα Ιωάννινα και του Γεωργίου Τούλια από το Μέτσοβο. Αυτά τα διαχειρίζεται η μητρόπολη», αναφέρει χαρακτηριστικά και αποκαλύπτει ότι στο παρελθόν είχε ζητηθεί η παρέμβαση και των οικονομικών εισαγγελέων, οι οποίοι στη συνέχεια έδωσαν και αυτοί παραγγελία στην οικονομική επιθεώρηση Αθηνών για έλεγχο του «ταμείου» της μητρόπολης.

ΧΡΕΟΣ
«Τότε όμως κατατέθηκε μια πρόταση νόμου που έλεγε ότι απαγορεύεται έλεγχος στα ιδρύματα των μητροπόλεων, χωρίς κοινή απόφαση Οικονομικών και Παιδείας.

Διαμαρτυρηθήκαμε τότε σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. και εν τέλει ο νόμος αυτός δεν πέρασε» συμπληρώνει. «Υπολογίζουμε ότι το χρέος που έχουν αυτά τα τρία κληροδοτήματα είναι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με δικές μας πληροφορίες που πρέπει να επιβεβαιωθούν», τονίζει και καταλήγει: «Έπειτα απ' όλα αυτά είναι καθολικό το αίτημα του Γιαννιώτικου λαού η Πολιτεία να αναθέσει στο ΣΔΟΕ να κάνει λεπτομερέστατο οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο για να αποδειχθεί που πήγαιναν όλα αυτά τα χρόνια τα χρήματα».

Σημειώνεται, ότι μέχρι και πριν πρότινος τα Κληροδοτήματα της μητρόπολης κατείχαν 2.300.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα στο Δ.Σ. του εν λόγω ιδρύματος να συμμετέχει ο Θεόκλητος, θέση από την οποία παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2013, επικαλούμενος λόγους υγείας.

ΔΙΑΔΟΧΗ
Την ίδια ώρα εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για την εκλογή του διαδόχου του μακαριστού ιεράρχη, με το Οικουμενικό Πατριαρχείο να παρακολουθεί διακριτικά τις εξελίξεις, λόγω του γεγονότος ότι η συγκεκριμένη μητρόπολη συγκαταλέγεται σε αυτές των Νέων Χωρών, που ανήκουν στην πνευματική δικαιοδοσία του Φαναρίου. Οι «ιερές» κάλπες αναμένεται να στηθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου -ίσως και εντός του Μαΐου- καθώς όπως δήλωσε προ ημερών ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος η καθυστέρηση δεν είναι προς το συμφέρον της μητρόπολης.

«Η Σύνοδος είναι προκαθορισμένη για τον Οκτώβριο, όμως θα έχουμε μία ακόμη στα μέσα Μαΐου, και πιστεύω θα συμφωνήσουμε να μην αφήσουμε αυτή την εκκρεμότητα επί μακρόν. Η Ιεραρχία θα πρέπει να εκλέξει έναν άνθρωπο συνετό, δυνατό με κύρια χαρακτηριστικά του να είναι παπάς, να κοιτά την ποιμαντική του, τη στελέχωση της Μητρόπολης, να είναι αφιλάργυρος και να αγαπά τον κόσμο και την πατρίδα», ανέφερε περιγράφοντας και τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του νέου ποιμενάρχη.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ιερώνυμος θα ήθελε η συγκεκριμένη θέση να καλυφθεί διά μεταθετού, δηλαδή με τη μετακίνηση ενός εν ενεργεία μητροπολίτη, καθώς όπως λέγεται για τη διαχείριση των κληροδοτημάτων των Ηπειρωτών ευεργετών, χρειάζεται ένας έμπειρος ιεράρχης. Στην κατεύθυνση αυτή ακούγεται έντονα το όνομα του μητροπολίτη Ναυπάκτου Ιερόθεου, ο οποίος όμως δεν δείχνει ενθουσιασμένος με ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και ο μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος, η επιλογή του οποίου όμως δεν θεωρείται κατάλληλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου