Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Κουβέλης: Εκλογές εάν η Τρόικα ζητήσει νέα επαχθή μέτρα

Για την πολιτική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα μιλά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος απέκλεισε την επιστροφή του στην κυβέρνηση και δεν κλείνει οριστικά το παράθυρο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο επισημαίνει πως υπάρχουν αρκετές πολιτικές διαφορές.

«Δεν υπάρχει ενδεχόμενο επιστροφής μας στη σημερινή κυβέρνηση. Οι λόγοι της


 αποχώρησής μας εξακολουθούν να συντρέχουν, αφού, άλλωστε, διαφωνούμε με την κυβερνητική πολιτική», δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα RealNews και αναφέρθηκε στην αλλαγή πολιτικής από την παρούσα κυβέρνηση, ως «προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση. Υπάρχουν περιθώρια για την κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, να διαπραγματευτεί αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής και να αναλάβει πρωτοβουλίες σε πεδία πολιτικής που δεν ορίζονται από το μνημόνιο».

«Εμείς επιδιώκουμε να υπάρχουν θετικές εξελίξεις για το λαό και τη χώρα. Δεν επενδύουμε στην όξυνση της κρίσης. Το αντίθετο υποστηρίζουμε. Τη μη λήψη νέων μέτρων, την ανακούφιση του πληθυσμού και τη δημιουργία μιας πραγματικής ελπίδας και προοπτικής για ανάκαμψη. Βεβαίως δεν έχουμε αυταπάτες για τα περιθώρια της Νέας Δημοκρατία και του ΠΑΣΟΚ να προωθήσουν προοδευτικές πολιτικές για την αντιμετώπισης της κρίσης», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επεσήμανε πως η διεξαγωγή εκλογών «δεν θα έχει θετική επενέργεια σε μια περίοδο που η χώρα έχει μπροστά της κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, η προώθηση της αναδιάρθρωσης του χρέους και η εκτέλεση των καθηκόντων της προεδρίας της ΕΕ. Βεβαίως, αν προκύψει ζήτημα μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους που θα περιλαμβάνει νέα επαχθή μέτρα, αυτό συνιστά λόγο για προσφυγή στις κάλπες.
Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διάστημα υπάρχουν εκλογικές διαδικασίες όπως οι ευρωεκλογές μέσα από τις οποίες πρέπει να σταλεί ισχυρό μήνυμα για αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και να δημιουργηθούν πολιτικοί συσχετισμοί για την μετακίνηση του άξονα της πολιτικής σε προοδευτική κατεύθυνση».

Στη συνέχεια, ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συνεργασίας της Δημοκρατικής Αριστεράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «Η ΔΗΜ.ΑΡ. επιλέγει την ουσιαστική πολιτική αντιπαράθεση. Επιδιώκουμε την προώθηση ευρύτερων συμπαρατάξεων σε πεδία όπως η προώθηση εκσυγχρονισμών και εξυγιαντικών μεταρρυθμίσεων.

Έχουμε ταχθεί υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας και θεωρούμε ότι για να είναι βιώσιμες πρέπει να υπάρχει δεσμευτική προγραμματική συμφωνία και συμφωνημένο πλαίσιο κανόνων συλλογικής λειτουργίας που θα αποτρέπει το μονοκομματικό επικαθορισμό.

Καταθέτουμε εναλλακτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση που αντιπαρατίθεται στις συντηρητικές κυβερνητικές πολιτικές και στον αριστερό λαϊκισμό και προωθεί την πολιτική συμπαράταξη του προοδευτικού τρίτου πόλου. Με την πολιτική μας πρόταση στοχεύουμε στην υπέρβαση των δύο άλλων πόλων.

Με το ΣΥΡΙΖΑ έχουμε μεγάλες πολιτικές διαφορές και δεν υπάρχει κοινή προγραμματική βάση. Εμείς πιστεύουμε ότι η υπέρβαση των συντηρητικών πολιτικών δεν πρέπει να επιχειρηθεί με λαϊκιστική παροχολογία, κρατικιστικά στερεότυπα, άρνηση των αναγκαίων εξυγιαντικών μεταρρυθμίσεων, ανασφαλείς πειραματισμούς και αυταπάτες για την κατάργηση συμβατικών υποχρεώσεων της χώρας. Τέτοιες πρακτικές θα θέσουν σε διακινδύνευση την αναγκαία πολιτική σταθερότητα και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε και στην «Κίνηση των 58» αλλά και στο ενδεχόμενο κοινής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ λέγοντας:


«Είναι ζήτημα των ανθρώπων αυτής της πρωτοβουλίας η πορεία που θα ακολουθήσουν. Αν συγκροτήσουν ευρωψηφοδέλτιο σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ τότε αυτό θα συνιστά μια συγκεκριμένη μετεξέλιξη που θα αξιολογηθεί από τους πολίτες», τόνισε και είπε αναφορικά με το ενδεχόμενο κοινής καθόδου με το ΠΑΣΟΚ: «Το ζήτημα αυτό έχει λυθεί στο πρόσφατο συνέδριο μας με σαφή τρόπο. Η πολιτική βάση του εγχειρήματος του προοδευτικού πόλου, του πόλου του δημοκρατικού σοσιαλισμού, είναι η αλλαγή της πολιτικής στην Ελλάδα και την Ευρώπη, γεγονός που καθιστά αντιφατική τη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ σε μια πολιτική και εκλογική συμπαράταξη, αφού η ηγεσία του στήριξε και στηρίζει συντηρητικές πολιτικές και συμπλέει στρατηγικά με τη Νέα Δημοκρατία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου