Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

JPM: Πιθανότητα 70% να γίνουν εκλογές το 2014

Νίκη ΣΥΡΙΖΑ και αβεβαιότητα στις επόμενες εκλογές «βλέπει» η JP Morgan

Πιθανότητα 70% να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα πριν το πρώτο τρίμηνο του 2015 «βλέπει» η JPMorgan, η οποία στο βασικό της σενάριο προβλέπει ότι οι κάλπες θα στηθούν είτε στα τέλη του τρίτου τριμήνου, είτε στις αρχές του τέταρτου τριμήνου. 


Μάλιστα, ο οίκος δεν αποκλείει εκλογική νίκη….



του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που πιθανότατα θα εγείρει αβεβαιότητα γύρω από το σχηματισμό κυβέρνησης αλλά και αντιδράσεις. 

Ξεχωριστά, ο οίκος επισημαίνει πως ακόμη και εάν δεν διεξαχθούν τελικά εκλογές, το σενάριο της εκλογικής αναμέτρησης θα είναι αρκετό για να διαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό. Η Ελλάδα θα μπορούσε να εισέλθει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που θα μετατοπίσει το επίκεντρο της πολιτικής προσοχής μακριά από το μνημόνιο. 

Αναλυτικότερα, σε έκθεση με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου, η JPMorgan αναφέρει ότι μετά τις διπλές εκλογές του 2012, η ελληνική κυβέρνηση έχει παραμείνει στην εξουσία περισσότερο από όσο ανέμενε η πλειοψηφία των σχολιαστών. Έχει καλλιεργήσει ένα σχετικά σταθερό πολιτικό περιβάλλον, δημιουργώντας χώρο για την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής και πολιτικής κρίσης και την οικοδόμηση των θεμελίων για την ανάκαμψη. Υπάρχουν, ωστόσο, σημάδια ότι αυτή η περίοδος σχετικής σταθερότητας πλησιάζει στο τέλος της.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει 70% πιθανότητα να γίνουν νέες εκλογές μέσα στο έτος και το βασικό μας σενάριο προβλέπει ότι οι κάλπες θα ανοίξουν το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο», αναφέρει η JPMorgan. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα των εκλογών, συνεχίζει ο οίκος, ωστόσο η αίσθηση που του δίνεται είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πιο πιθανός νικητής, παρότι φαίνεται απίθανο να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση μόνος του. Η συνεννόηση των Ευρωπαίων με μια κυβέρνηση, ηγέτης της οποίας θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν σίγουρα πιο προβληματική από ό,τι με τη σημερινή κυβέρνηση, αναφέρει η JPMorgan, επισημαίνοντας ωστόσο πως ορισμένες από τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ τείνουν προς το κέντρο, δημιουργώντας το ενδεχόμενο συμβιβασμού με τους πιστωτές της Ελλάδας.

Οι παράγοντες που, σύμφωνα με την JPMorgan, δεν θα επιτρέψουν στη σημερινή κυβέρνηση να εξαντλήσει τη θητεία της έως το 2016 είναι οι εξής:

-Αποδυναμώνονται τα δύο στηρίγματα: ο οίκος επισημαίνει πως η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος θα υπογραμμίσει το γεγονός ότι η πιο κρίσιμη φάση της οικονομικής οδύνης έχει παρέλθει. Αυτό θα αποδυναμώσει τη συλλογιστική της ελληνικής κυβέρνησης για την εφαρμογή των μέτρων. Και θα έρθει τη στιγμή που επιταχύνεται η πολιτική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, με τους βουλευτές να αναζητούν άλλες επιλογές και συμμαχίες. Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει πολύ ισχνή πλειοψηφία και το δέλεαρ να γίνει η διαπραγμάτευση με ένα κόμμα που έχει περισσότερες προοπτικές -πιθανότατα τον ΣΥΡΙΖΑ- μεγαλώνει. Ο οίκος δεν αποκλείει νέα προβλήματα στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, όπως η απόρριψη των μέτρων από το ΣτΕ, να οδηγήσει σε περισσότερες παραιτήσεις βουλευτών, πυροδοτώντας μια ευρύτερη πολιτική κρίση.

-Η επίδραση των ευρωεκλογών (Μάιος 2014): Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση θα μπορούσαν κάλλιστα να καταστούν μη διαχειρίσιμες μέσα στους επόμενους 4 ή 5 μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να τα καταφέρει καλά στις εκλογές του Μαΐου, το ίδιο και η Χρυσή Αυγή. Η JPMorgan αναμένει πολύ αδύναμη επίδοση του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Αν τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού τα πάνε τόσο άσχημα, όσο αναμένεται τώρα, η ψήφος μπορεί προκαλέσει μία ρήξη και νέες εκλογές.

-Η εκλογή νέου προέδρου (Φεβρουάριος 2015): Η διάβρωση της πλειοψηφίας της κυβέρνησης θα μπορούσε να ορίσει μια σκληρή προθεσμία για τη θητεία της. Το κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει για νέο πρόεδρο πριν τις 4 Φεβρουαρίου του 2015 και απαιτούνται 180 θετικές ψήφοι για να εγκριθεί οποισδήποτε υποψήφιος. Εάν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αυτές τις ψήφους, το κοινοβούλιο πρέπει να λυθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αφήσει να εννοηθεί πως θα ψηφίσει κατά οποιουδήποτε υποψήφιου προτείνει η κυβέρνηση, το ίδιο και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ριζοσπαστικά κόμματα. Δεδομένου του πόσο πολιτικά εξαντλημένη μπορεί να είναι η κυβέρνηση έως το α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους, η JPMorgan θεωρεί πως οι πιθανότητες να καταφέρει να περάσει τη δοκιμασία με τη στήριξη των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης ή των ανεξάρτητων βουλευτών είναι χαμηλές (αλλά όχι μηδαμινές).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου