Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Κουβέλης: «Άνοιγμα» σε Ελιά, Ποτάμι και ΣΥΡΙΖΑ

Κουβέλης: «Άνοιγμα» σε Ελιά, Ποτάμι και ΣΥΡΙΖΑ
Τις αιτίες της ήττας της Δημοκρατικής Αριστεράς περιέγραψε στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο Φώτης Κουβέλης. 

Ο πρόεδρος του κόμματος έθεσε στη διάθεση του κομματικού οργάνου την παραίτησή του, το οποίο θα αποφασίσει αύριο για το αν….


θα την κάνει αποδεκτή ή όχι. Επίσης, ο κ. Κουβέλης έθεσε το πλαίσιο, στο οποίο θα πρέπει να κινηθεί το κόμμα στο μέλλον. 

Από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής απών ήταν ο βουλευτής του κόμματος Γρηγόρης Ψαριανός, ο οποίος μέχρι πρόσφατα εξέταζε το ενδεχόμενο της αποχώρησής του.

"Προσωπικά, από το βράδυ της Κυριακής των ευρωεκλογών, ένιωσα βαριά στους ώμους μου την ευθύνη της ήττας. Δεν υπέβαλα την παραίτησή μου εκείνη τη στιγμή, όχι γιατί κιότεψα ή γιατί προσπάθησα να μεταθέσω σε άλλους το συντριπτικό εκλογικό αποτέλεσμα, όπως ανερυθρίαστα τόλμησαν να ψιθυρίσουν ορισμένοι" είπε ο κ. Κουβέλης.

Και συνέχισε: "Αναφέρθηκα από εκείνο το βράδυ στην ανάγκη να λειτουργήσουν οι προβλεπόμενες εσωκομματικές διαδικασίες και μετέθεσα την πρωτοβουλία υποβολής της παραίτησής μου δύο ημέρες αργότερα, με μοναδική φροντίδα να βαδίσει το κόμμα συντεταγμένα, εκείνες τις πρώτες στιγμές του κλυδωνισμού και της μεγάλης απογοήτευσης".

"Την Τετάρτη το μεσημέρι ανακοίνωσα ότι θα υποβάλω την παραίτησή μου στα όργανα του κόμματος. Παρά τα όσα ακούστηκαν -υποδέχθηκα και υποδέχομαι υπομονετικά και με πολιτική αξιοπρέπεια και τα καλοπροαίρετα και τα κακοπροαίρετα-, σπεύδω να υπογραμμίσω ότι αυτός ήταν και ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος. Ο μόνος δρόμος" σημείωσε.

"Να αναρωτηθεί ο καθένας μας αν έκανε ό,τι περνούσε απο το χέρι του, αν ήμασταν σε αυτό το χώρο ενωμένοι, αν ήμασταν αλληλέγγυοι. Φανήκαμε φιλόξενοι σε πρόσωπα με άλλη πολιτική καταγωγή, που ήθελαν να δώσουν μαζί μας την εκλογική μάχη;» είπε και έθεσε εκ νέου την παραίτησή του στη διάθεση της ΚΕ.

"Τι έφταιξε, όμως, και φθάσαμε έως εδώ; Τι οδήγησε στην ήττα και στον εκλογικό καταποντισμό;" αναρωτήθηκε ο κ. Κουβέλης στην αρχή της ομιλίας του. 

Και, λίγο πιο κάτω, απάντησε: "Δεν μπορέσαμε, ωστόσο -και εδώ είναι προφανείς οι ευθύνες μας- να καταδείξουμε το κυβερνητικό μοντέλο που προτείνουμε και πώς εμείς εννοούμε την πολιτική των συμμαχιών, με ορίζοντα μία διακυβέρνηση που θα ανακουφίσει τους πολίτες και θα στρέψει τον άξονα των εξελίξεων σε προοδευτική κατεύθυνση, με αποτέλεσμα τις τεράστιες διαρροές και από τις δύο δεξαμενές της εκλογικής μας βάσης".

Ο κ. Κουβέλης δεν δέχτηκε ως αιτία της ήττας την αποχώρηση της Δημοκρατικής Αριστεράς από την κυβέρνηση, ούτε τη μη αποδοχή της πρόσκλησης για συνεργασία, για την οποία σημείωσε: "Η πρόταση των «58» -η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, εγκαταλείφθηκε από τους ίδιους τους εμπνευστές της, πριν καν φτάσει η εκλογική σύμπραξη που προσδοκούσε στην κάλπη- δεν αποτελούσε πρόταση για τη συγκρότηση ενός τρίτου προοδευτικού πόλου, μιας προοδευτικής κεντροαριστεράς που το κόμμα μας επεδίωκε και πρέπει να επιδιώκει σταθερά, αλλά πρόταση για τη δημιουργία μιας κεντροαριστεράς με δορυφορικά χαρακτηριστικά, προσδεδεμένης σε συντηρητικές πολιτικές, προσανατολισμένης -υποτίθεται- σε ένα ελπιδοφόρο αύριο, αλλά φανατικά αποσπασμένης από το ζοφερό σήμερα που βιώνει η κοινωνία.

Η πρόταση αυτή δεν άντεξε. Και όσοι την επικαλούνται σήμερα για να αποδείξουν τον υποτιθέμενο αυτοεγκλωβισμό μας, που κατά τη γνώμη τους επέφερε και την εκλογική συντριβή, ξεχνούν ότι κατέρρευσε κάτω από την ασφυκτική λαβή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που αντιλαμβανόταν τη συνεργασία με όρους λεοντείου εταιρείας".

Σχετικά με την παραίτησή του, είπε:

"Υποβάλλω την παραίτησή μου για την εκλογική ήττα του κόμματος στο ίδιο μου το κόμμα, στα όργανά του, στους συντρόφους μου και στις συντρόφισσες που μου έκαναν την τιμή να μου εμπιστευθούν την ηγεσία του". 

Επίσης, ανέφερε πως οι δικές του ευθύνες "είναι αδιαίρετες με τις ευθύνες όλης της ηγεσίας του κόμματος".

Περιγράφοντας τα σημεία, στα οποία θα πρέπει να σταθεί η ΔΗΜΑΡ για το μέλλον, είπε:

1.​ Επιμένουμε στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Αριστεράς. Στην οργανωτική και πολιτική αυτονομία μας.

2.​ Χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό μπλοκ εξουσίας, που να εκφράσει την εναλλακτική προοδευτική λύση. Χρειαζόμαστε ένα νέο μπλοκ εξουσίας της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς. Σ' αυτό το νέο μπλοκ εξουσίας συμπεριλαμβάνονται όλες οι δυνάμεις που κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση, από το χώρο της Κεντροαριστεράς, από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το χώρο της Οικολογίας.

3.​ Θέλω να ξεκαθαρίσω, επίσης, ότι η Δημοκρατική Αριστερά πρέπει να συμμετέχει ενεργά στις διεργασίες για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. 

Θα απευθυνθεί στο ΠΑΣΟΚ, στην Ελιά, στο Ποτάμι, σε ανεξάρτητες προοδευτικές κινήσεις και προσωπικότητες, στο χώρο της Οικολογίας και σε ανένταχτους αριστερούς, για να εξασφαλίσει την ισχυρή παρουσία του χώρου του δημοκρατικού σοσιαλισμού στις πολιτικές εξελίξεις.

4.​ Η χώρα απομακρύνεται από την έκτακτη συνθήκη του καλοκαιριού του 2012, όπου είχε τεθεί ο κίνδυνος για την έξοδό της από την ευρωζώνη και την άτακτη χρεοκοπία. Σήμερα επανέρχονται πλήρως οι προγραμματικές διαφορές με τη ΝΔ για τις πολιτικές που αφορούν το παρόν και το μέλλον της χώρας. Γι' αυτό η Δημοκρατική Αριστερά δεν μπορεί να συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ.

Τέλος, ο κ. Κουβέλης πρότεινε συνέδριο το φθινόπωρο και "μέχρι το τέλος Ιουνίου μία νέα Κεντρική Επιτροπή, με αποκλειστικό θέμα τη συζήτηση γύρω από τους πολιτικούς προσανατολισμούς του κόμματος μέχρι το Συνέδριο".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου