Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία



Η Καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ και οι βασικοί αντίπαλοί της της κεντροαριστεράς, συμφώνησαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης, μετά από 17 ώρες συζητήσεων, στις βάσεις της κυβέρνησης συνασπισμού, θέτοντας τέρμα σε πέντε εβδομάδες διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με το γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η επιτροπή από περισσότερα από 70 μέλη των κομμάτων ενέκρινε…


μετά από 17 ώρες διαπραγματεύσεων το κείμενο των 177 σελίδων που περιέχει δεκάδες υποσημειώσεις, αγκύλες, διορθώσεις, αλλά και μια μικρή αναφορά στην Ελλάδα

«Θα είναι μια δύσκολη μέρα σήμερα», προέβλεψε ο Χουμπέρτους Χέιλ, στέλεχος του SPD, προσερχόμενος στις χθεσινές συζητήσεις, ενώ μια ομάδα διαδηλωτών έξω από το κτίριο στο οποίο πραγματοποιείται ο διακομματικός διάλογος πραγματοποιούσε διαμαρτυρία διεκδικώντας τη θέσπιση δημοψηφισμάτων και την προστασία των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων. Αψηφώντας το κρύο, ένας από τους διαδηλωτές ντυμένος με σορτσάκι είχε γράψει στο γυμνό του στήθος ένα σύνθημα υπέρ της άμεσης δημοκρατίας.
«Η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας πολιτών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια ζωντανή ευρωπαϊκή δημοκρατία. Είναι εξάλλου ιδιαίτερα σημαντικό να αναπτυχθεί περαιτέρω μια πολιτική για τους νέους. Ευρωπαϊκά σχολεία, εργαστήρια για τους νέους και μια αυξημένη κινητικότητα της νεολαίας θα μπορούσαν να συμβάλουν σε αυτήν την προσπάθεια. (Στο πλαίσιο αυτό τασσόμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού ελληνογερμανικού δικτύου για τη νεολαία.) Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες στην Ελλάδα και ειδικότερα την ελληνογερμανική συνέλευση, της οποίας τη συνέχιση και εξέλιξη θα συνδράμουμε», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις σελίδες 151-152 της προγραμματικής συμφωνίας.

Με τις αναμνήσεις του προηγούμενου άχαρου γάμου τους με τους Χριστιανοδημοκράτες, την περίοδο 2005-2009, όταν οι Σοσιαλδημοκράτες συγκυβέρνησαν στη σκιά της Αγκελα Μέρκελ, ο ηγέτης τους Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προσπαθεί να αποσπάσει τις μεγαλύτερες δυνατές υποχωρήσεις από τους Χριστιανοδημοκράτες, σε καίρια ζητήματα όπως ο κατώτατος μισθός, η διπλή υπηκοότητα για τα παιδιά των μεταναστών και ο γάμος ομοφυλοφίλων. Στο θέμα της αύξησης φόρων για τους πλούσιους, η Μέρκελ αποδεικνύεται ανυποχώρητη, σε αντίθεση με τη θέσπιση κατώτατου μισθού, ένα ζήτημα στο οποίο φαίνεται ότι έχουν ήδη καταλήξει τα δύο στρατόπεδα, παρά τις επιφυλάξεις της καγκελαρίου ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος εργασίας και να στοιχίσει θέσεις εργασίας. Τη θέση τους υπέρ της επιβολής διοδίων σε ξένους οδηγούς που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους φαίνεται ότι κατάφεραν να περάσουν και οι Χριστιανοκοινωνιστές, σύμφωνα με χθεσινό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel.

Η γερμανική επιθεώρηση συνέχισε χθες να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο καταψήφισης της προγραμματικής συμφωνίας από την κομματική βάση των Σοσιαλδημοκρατών, εξέλιξη που θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην ηγεσία του SPD. Aπό την Παρασκευή θα σταλούν τα ψηφοδέλτια σε 470.000 μέλη του κόμματος, που θα κληθούν να αποφασίσουν αν τάσσονται υπέρ του μεγάλου συνασπισμού ή όχι. Την ιδέα του εσωκομματικού δημοψηφίσματος είχε ρίξει ο ίδιος ο Γκάμπριελ, αλλά τώρα φαίνεται ότι η ηγεσία το μετανιώνει μπροστά στην προοπτική καταψήφισης της συμφωνίας. Εξοργισμένοι εμφανίζονται και οι Χριστιανοδημοκράτες, που καλούνται να περάσουν το βασανιστήριο αυτό μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου προκειμένου να διαπιστώσουν αν θα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα. Τα δύο ονόματα που έχουν κλειδώσει μέχρι στιγμής για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο είναι αυτά των Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών αντίστοιχα.

Ικανοποιημένοι στις δηλώσεις τους οι τρεις αρχηγοί

Απόλυτα ικανοποιημένοι από την προγραμματική συμφωνία στην οποία κατέληξαν εμφανίστηκαν οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στον γερμανικό «μεγάλο συνασπισμό». Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και αρχηγός των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο συμβιβασμός που επετεύχθη εγγυάται το μέλλον της χώρας, ενώ ο καθένας ξεχωριστά υποστήριξε ότι κατάφερε να επιβάλει τις πιο βασικές από τις θέσεις του.

«Η Ευρώπη είναι απολύτως απαραίτητη για την Γερμανία», δήλωσε η Α. Μέρκελ αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ και οι τρεις αρχηγοί έσπευσαν να επιβεβαιώσουν την προσήλωσή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ευρώ. Ο συνασπισμός θα ολοκληρώσει μεγάλα θέματα, δήλωσε χαρακτηριστικά η καγκελάριος και αναφέρθηκε ακόμη σε «σταθερά δημοσιονομικά, ασφαλή ευημερία και κοινωνική ασφάλεια». Η ίδια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν ενοχλείται από την αναμονή προκειμένου το SPD να απευθυνθεί στην βάση του. «Γιατί να μην περιμένω; Δεκατέσσερις μέρες. Κάθομαι ήσυχα και κάνω την δουλειά μου», είπε χαρακτηριστικά.

Η Μέρκελ δήλωσε ακόμη ικανοποιημένη από τον συμβιβασμό που προέκυψε στο θέμα του κατώτατου μισθού και ομολόγησε ότι τα κόμματα προσήλθαν στην διαπραγμάτευση με πολύ διαφορετικές απόψεις μεταξύ τους. Ικανοποιημένος δήλωσε και ο Χ. Ζεεχόφερ, ο οποίος είχε αναδείξει σε κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας την επιβολή διοδίων για τους αλλοδαπούς που χρησιμοποιούν τους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους. Έσπευσε μάλιστα στην συνέντευξη Τύπου να διαβεβαιώσει ότι τα διόδια θα επιβληθούν, καθώς έχει ασκηθεί ήδη κριτική ότι η σχετική αναφορά στην προγραμματική συμφωνία είναι ασαφής.

Ο κ. Γκάμπριελ από την πλευρά του παραδέχθηκε ότι το κόμμα του θα επιθυμούσε μια εντελώς νέα νομοθεσία σε ό,τι αφορά την διπλή υπηκοότητα των παιδιών που γεννιούνται στην Γερμανία από αλλοδαπούς. «Με το CDU και το CSU αυτό δεν μπορούσε να περάσει», δήλωσε, αλλά η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η χαλάρωση της υφιστάμενης νομοθεσίας, η οποία συμφωνήθηκε τελικά, αποτελεί ξεκάθαρο μήνυμα προς τους νέους των ξένων οικογενειών. «Θέλουμε αυτούς τους νέους ανθρώπους. Είναι μέρος της κοινωνίας μας». Η τουρκική κοινότητα της Γερμανίας πάντως εξέφρασε ήδη την δυσαρέσκειά της για την απόφαση που ελήφθη τελικά.

Οι τρεις αρχηγοί ξεκαθάρισαν ακόμη ότι τα πρόσωπα που θα τοποθετηθούν στα υπουργεία δεν θα γίνουν γνωστά πριν απο την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας του SPD. «Διαφορετικά, η συζήτηση θα αφορούσε μόνο τα πρόσωπα», εξήγησε ο κ. Γκάμπριελ και ζήτησε από όλους να σεβαστούν την απόφαση που θα λάβουν τα μέλη του κόμματός του.

Η συνέντευξη Τύπου επιφύλασσε πάντως και κάποιες πιο χαλαρές στιγμές των πολιτικών αρχηγών. Κληθείς ο κ. Γκάμπριελ να σχολιάσει δήλωση του ΓΓ των Χριστιανοκοινωνιστών Αλεξάντερ Ντόμπριντ που τον περιέγραφε ως «υπέρ-βαρο αλλά υπο-ταλαντούχο», απάντησε ότι «κατά το 50% έχει δίκιο». Επιπλέον, τόσο εκείνος όσο και ο κ. Ζεεχόφερ δήλωσαν ότι θα εξακολουθήσουν να μιλούν μεταξύ τους στον πληθυντικό, μέχρις ότου σχηματιστεί και τυπικά η κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου