Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Η ασπιρίνη ασπίδα προστασίας για γυναίκες



Η ασπιρίνη, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών γυναικών άνω των 55 ετών, φιλοδοξεί να μπει στο ημερήσιο πρόγραμμα και γυναικών μικρότερης ηλικίας.  Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι αυτό το φάρμακο μπορεί να λειτουργεί προστατευτικά και σε νεαρές γυναίκες, αφού προλαμβάνει διάφορα είδη καρκίνου, προστατεύει τον εγκέφαλο και σε χαμηλές δόσεις μπορεί να βοηθήσει και στην ευνοϊκή εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η ασπιρίνη επιβραδύνει την ….


ανάπτυξη και τη διασπορά των καρκινικών κυττάρων, ενώ συρρίκνωσε τους όγκους σε ποντίκια. Άλλη έρευνα, που έγινε σε μικρό δείγμα γυναικών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή λήψη μικρής δόσης ασπιρίνης μειώνει τον καρκίνο του μαστού κατά 30%. Η τακτική λήψη ασπιρίνης όμως φαίνεται να προστατεύει και από το μελάνωμα. Σχετική μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος και αυτού του καρκίνου μειώνεται κατά 30%, ενώ όσο περισσότερο χρονικό διάστημα έπαιρνε μια γυναίκα ασπιρίνη τόσο περισσότερο μειωνόταν ο κίνδυνος. Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο καρκίνου στο κόλον και το γαστρεντερικό, χάρη στη συχνή λήψη ασπιρίνης φαίνεται να μειώνεται κατά 38%.

Η ασπιρίνη εξάλλου δείχνει να θωρακίζει τον εγκέφαλο. Ερευνητές που πραγματοποίησαν σε γυναίκες τεστ μνήμης και τις επανεξέτασαν πέντε χρόνια αργότερα διαπίστωσαν ότι όσες έπαιρναν συχνά ασπιρίνη είχαν 55% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ. «Είναι πιθανόν η ασπιρίνη να μειώνει τη φλεγμονή στην περιοχή του εγκεφάλου που έχει να κάνει με τη δημιουργία και την αποθήκευση αναμνήσεων, αλλά μπορεί επίσης να σταματά και τον πολλαπλασιασμό των πρωτεϊνών που προκαλούν την πλάκα» εξηγεί ο Ντάρμα Σινγκ Κχάλσα, πρόεδρος και ιατρικός διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνας και Πρόληψης Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ.

Πάντως θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη ο κίνδυνος παρενεργειών που εγκυμονεί η χρήση της ασπιρίνης. Ακόμα και οι μικρές δόσεις αυξάνουν τον κίνδυνο αιμορραγίας, ενώ μειώνουν τη δραστικότητα κάποιων αντικαταθλιπτικών σκευασμάτων και μπορεί να επιδεινώσουν τις κρίσεις στους ασθματικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου