Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Πρώτα πήραν τις δωρεάν κρατικές επιχορηγήσεις και τώρα προτείνουν μισθούς πείνας!

image
Γράφει ο Οδυσσέας  Κανένας - Για αυτούς δουλεύουν οι κυβερνήσεις των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Για αυτούς ψήφισαν ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ οι 200 βουλευτές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΛΑΟΣ και ΔΗΜΑΡ. Οι εκπρόσωποι 11 πολυεθνικών εταιρειών ζήτησαν από την κυβέρνηση και ειδικότερα από τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη να δοθεί νομοθετικά η δυνατότητα να προσλαμβάνουν νέους άνεργους με μισθούς 300 ευρώ το μήνα για μερική απασχόληση!

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, στη σύσκεψη που έγινε πριν από λίγες ημέρες επισήμαναν ότι εκτός από τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη μείωση του κόστους της ενέργειας και την απλοποίηση των διαδικασιών για τις παραγωγικές δραστηριότητες οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών έθεσαν θέμα μείωσης των ημερομισθίων στην Ελλάδα…

Όπως αναφέρει η εφημερίδα ο διευθύνων σύμβουλος μιας πολυεθνικής ζυμαρικών είπε μεταξύ άλλων: «Σε μια χώρα όπου η ανεργία στους νέους έχει φτάσει σε απίστευτα επίπεδα, δεν αντιλαμβανόμαστε γιατί πρέπει να υπάρχει η δέσμευση του κατώτατου ημερομισθίου».
"Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα" φέρεται να απάντησε ο κ. Χατζηδάκης και υποσχέθηκε να ενημερώσει τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Εν ολίγοις, βρήκαν έναν έμμεσο -πλην σαφέστατο- τρόπο ώστε να κατακρημνίσουν τους μισθούς των Ελλήνων εργαζομένων πιο κάτω και από τις χώρες του λεγόμενου πρώην ανατολικού μπλοκ. Πιο χαμηλά ακόμη και από τη Βουλγαρία όπου ο κατώτατος μισθός είναι 320 ευρώ (τη "βουλγαροποίηση" φοβόμασταν, χειρότερα μας ετοιμάζουν...).

Οι περισσότερες από τις πολυεθνικές εταιρείες έχουν μεγάλη ιστορία στην Ελλάδα. Όλες σχεδόν έχουν πάρει τεράστια ποσά από δωρεάν κρατικές επιχορηγήσεις των διαφόρων αναπτυξιακών νόμων. Δηλαδή λεφτά του Έλληνα φορολογούμενου που θέλουν τώρα να του τιμολογήσουν την εργατική του δύναμη 300 ευρώ. Εξαγόρασαν Ελληνικά γνωστά brand name και ίσως χάριν αυτού λειτουργούσαν ή μπορεί να λειτουργούν ακόμα σαν μονοπώλια - χωρίς ανταγωνισμό - κάνοντας χρήση και κυρίως κατάχρηση δεσπόζουζας θέσης.
Καμία επιτροπή ανταγωνισμού δεν είδαμε να εφαρμόζει το νόμο σε αυτές. Δηλαδή υπάρχουν πολυεθνικές που κατέχουν το 99% της Ελληνικής αγοράς και εφαρμόζουν την τιμολογιακή πολιτική τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ και καμία κρατική Ελληνική αρχή δεν τους έχει κάνει το παραμικρό, που με τις πράξεις τους εξόντωσαν κάθε Ελληνική ανταγωνίστρια βιοτεχνία. Πρόσφατα μεγάλη πολυεθνική αλυσίδα - που έφυγε ...λόγω κρίσης -  έκανε ετήσιο τζίρο 3 δισ. ευρώ και πλήρωνε φόρο εισοδήματος μόλις 15 εκ. ευρώ και αυτά τα καθυστερούσε! ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΛΑΧΕΙΟ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΠΕΙΝΑΣ των 300 ευρώ;
Θυμίζουμε ότι για αυτές τις πολυεθνικές η κυβέρνηση Σημίτη μόλις μας έβαλε στο ευρώ και όταν δεν είχαμε κρίση φυσικά, είχε περάσει νόμο μερικής απασχόλησης 4ωρης εργασίας (η οποία γίνονταν 6ωρη με τις απλήρωτες υπερωρίες) και με λίγο ΙΚΑ. Και μετά ψάχνουν να βρουν γιατί πτώχευσαν τα ασφαλιστικά ταμεία;
Οι 11 πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας έκαναν γνωστά τα ακόλουθα ως προς τα επενδυτικά τους σχέδια:

Αθηναϊκή Ζυθοποιία
Η εταιρεία δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι θα αυξήσει την απορρόφηση εγχώρια παραγόμενου κριθαριού, που αποτελεί πρώτη ύλη της ζυθοποιίας, με στόχο να καλύψει το 100% των αναγκών της.

Barilla Hellas 
Σε συνέχεια των 2,5 εκατ. ευρώ που επένδυσε το 2012, το 2013 σχεδιάζονται επενδύσεις 5-6 εκατ. ευρώ για επέκταση της δυνατότητας παραγωγής του μύλου και του εργοστασίου. Παράλληλα, θα συνεχίσει να επενδύει και θα επιδιώξει να μεταφέρει την παραγωγή και άλλων προϊόντων στην Ελλάδα.

Bic Violex
Δρομολογεί νέες επενδύσεις, καθώς ετοιμάζεται να λειτουργήσει μέσα στο 2013 μια καινούρια μονάδα παραγωγής. Για τον σκοπό αυτό, αλλά και για την αγορά νέων μηχανημάτων, η ελληνική θυγατρική προτίθεται να επενδύσει συνολικά περί τα 25 εκατομμύρια ευρώ εντός του τρέχοντος έτους.

Henkel Hellas
Η παραγωγή απορρυπαντικών και καθαριστικών προϊόντων της Henkel Hellas επιστρέφει στην Ελλάδα με συμφωνία συνεργασίας με τη Rolco Βιανύλ που, στη φάση αυτή, αντιστοιχεί σε περισσότερους από 50 κωδικούς των σημάτων Dixan, Neomat και Bref (7 εκατ. τμχ), ή, στο 75% του συνολικού τζίρου του Τομέα Απορρυπαντικών και Καθαριστικών σπιτιού της Henkel Hellas.

Kraft Food Hellas
Προσφάτως η διοίκηση της Kraft Hellas AE, ανακοίνωσε ότι στη διάρκεια των τελευταίων πέντε χρόνων η εταιρεία έχει κάνει επενδύσεις ύψους 8 εκατ. ευρώ κι έχει αποφασίσει να επενδύσει άλλα 5 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αυξήσει την παραγωγή με προϊόντα που σήμερα εισάγει.

Nestle Ελλάς Α.Ε.
Σε εξέλιξη βρίσκεται το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 8 εκατ. ευρώ που υλοποιεί ο όμιλος Nestle στην Ελλάδα. Το 60% του κύκλου εργασιών της Nestle Ελλάς παράγεται στην Ελλάδα.

ΕΛΑΪΣ - UNILEVER HELLAS
Εχει ξεκινήσει τη μεταφορά 110 προϊοντικών κωδικών από εργοστάσια της εταιρείας στο εξωτερικό, σε ελληνικές επιχειρήσεις. Τα προϊόντα αυτά αφορούν μέρος των προϊόντων προσωπικής υγιεινής και καθαρισμού που διακινεί η εταιρεία στην Ελλάδα (σαπούνια, σαμπουάν, μαλακτικά ρούχων και υγρά απορρυπαντικά).

FRIESLAND CAMPINA HELLAS
Ο ολλανδικός συνεταιριστικός όμιλος της Friesland - Campina μετέφερε την παραγωγή του γάλακτος υψηλής παστερίωσης από τη Γερμανία στην Ελλάδα μέσω μιας επένδυσης άνω των 10 εκατ. ευρώ.

ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ ΑΒΕΣ
Η εταιρεία ανακοίνωσε την συμφωνία της με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αυξήσει κατά 20% τις αγορές ελληνικών καπνών από την ίδια και τη μητρική της Philip Morris International κατά την προσεχή τριετία

SCA Hygiene Products S.A
Το 2012, το 29% του συνολικού όγκου πωλήσεων της εταιρείας (και 67% των χαρτικών προϊόντων) παρήχθη στην Ελλάδα. Η εταιρεία έχει στόχο να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή.

YTONG THRAKON

Η εταιρεία έτοιμων κονιαμάτων έχει επενδύσει περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ τα τελευταία 3 χρόνια, για την επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα, με την εξαγορά της CARMYCO και τη διεύρυνση των υλικών του στα χρώματα εστιάζοντας σε επενδύσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των παραγωγικών εγκαταστάσεων, σε πιο φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές διαδικασίες και σε έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου