Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

Χαμηλότερες συντάξεις από 1/1/2015 έως και 25%. Ποιοι γλιτώνουν

 
Η τρόικα πιέζει για νέο τσεκούρι στις συντάξεις. Ποιοι φαίνεται να το γλιτώνουν, ο νέος υπολογισμός

Χαμηλότερες συντάξεις θα καταβάλλουν τα Ταμεία στους συνταξιούχους από την 1η Ιανουαρίου 2015 σε σχέση με ότι θα έπαιρναν αν έβγαιναν στη σύνταξη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 ή είχαν έως τότε θεμελιώσει τις προϋποθέσεις εξόδου από την εργασία.

Κατά συνέπεια, όπως αναφέρουν Τα Νέα της Δευτέρας, γλιτώνουν εκείνοι…


που είτε έχουν θεμελιώσει είτε θεμελιώνουν το δικαίωμα έως το τέλος του έτους, αφού δεν προβλέπεται καμία αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του ποσού της σύνταξης.
Οι αλλαγές από την 1η Ιανουαρίου θα αφορούν όλα τα Ταμεία και δεν έχουν σχέση με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά με την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων (Νόμος Λοβέρδου-Κουτρουμάνη).

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τις μεγαλύτερες μειώσεις θα δουν οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και μικρότερες οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, του Δημοσίου, των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που αποχωρούν με 35 έτη ασφάλισης.

Ο νέος υπολογισμός

Αποτέλεσμα του νέου υπολογισμού της σύνταξης είναι να έχει προκληθεί ένα κύμα μαζικών συνταξιοδοτήσεων.

Συγκεκριμένα, από 1/1/2015, η σύνταξη θα υπολογίζεται ως εξής:

-Για το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στα έτη ασφάλισης μετά το 2011, οι συνταξιούχοι θα εισπράττουν αναλογικό ποσό που θα διαμορφώνεται μεταξύ του 0,8% και 1,5%.

-Η βασική σύνταξη, που θα ονομαστεί εθνική σύνταξη, θα φτάνει τα 360 ευρώ, και σε αυτά θα προστεθεί το υπόλοιπο ποσό ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης του δικαιούχου και τις εισφορές που έχει καταβάλει -η λεγόμενη αναλογική σύνταξη.

-Μετά το 2015 θα ισχύσει μια μεταβατική περίοδος που θα αφορά όσους συνταξιοδοτηθούν μετά το εν λόγω έτος.
Πιο αναλυτικά, όσοι θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, θα δουν το τελικό ποσό της σύνταξης να αποτελείται από δύο τμήματα:
-Το πρώτο τμήμα θα αφορά τον χρόνο που έχει διανυθεί μεχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010 και προσδιορίζεται με τον παλιό τρόπο υπολογισμού.

-Το δεύτερο θα αφορά τον χρόνο που έχει διανύσει ο ασφαλισμένος από την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Ο υπολογισμός αυτού του τμήματος γίνεται πολλαπλασιάζοντας τις συντάξιμες αποδοχές με συγκεκριμένους συντελεστές αναπλήρωσης.

Δηλαδή:
-Συντάξιμος χρόνος μέχρι 15 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 0,80% για κάθε έτος.
-Από 15 έτη και 1 ημέρα έως 18 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 0,86% για κάθε έτος.
-Από 18 έτη και 1 ημέρα έως 21 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 0,92% για κάθε έτος.
-Από 21 έτη και 1 ημέρα έως 24 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 0,99% για κάθε έτος.
-Από 24 έτη και 1 ημέρα έως 27 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,06% για κάθε έτος.
-Από 27 έτη και 1 ημέρα έως 30 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,14% για κάθε έτος.
-Από 30 έτη και 1 ημέρα έως 33 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,22% για κάθε έτος.
-Από 33 έτη και 1 ημέρα έως 36 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,31% για κάθε έτος.
-Από 36 έτη και 1 ημέρα έως 39 έτη με ποσοστό αναπλήρωσης 1,40% για κάθε έτος.

Αναλυτικά, οι τροϊκανοί πιέζουν και η κυβέρνηση δεν έχει να δώσει απαντήσεις καθώς όλα τα Ταμεία είναι στο κόκκινο και έτσι φαίνεται ότι πάμε σε νέες περικοπές.


Το μεγάλο πρόβλημα σε ό,τι αφορά στις επικουρικές επικεντρώνεται στο ΕΤΕΑ. Παρά τη μείωση της τάξης του 5,2% το ταμείο δεν πήρε παρά μια μικρή παράταση ζωής. Ήδη μιλάμε για έλλειμμα της τάξης των 300 εκατομμυρίων και ήδη όλοι βλέπουν και νέα μείωση στον ορίζοντα, ανάλογη και ίσως λίγο μεγαλύτερη από την προηγούμενη.


Οι υπολογισμοί που γίνονται κάνουν λόγο για μείωση από 10% ως και 15%.

Δεν είναι όμως μόνο οι επικουρικές. Και το εφάπαξ έχει πρόβλημα. Ο νέος υπολογισμός θα φέρει μεγάλες περικοπές που μπορεί να φτάσουν και το 25% και θα αφορά και τους συνταξιούχους που έκαναν αίτηση από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά.

Ούτε οι κύριες συντάξεις θα μείνουν ανεπηρέαστες καθώς ξεκινάει ο νέος τρόπος υπολογισμού. 

Οι μειώσεις θα έρθουν από τον επόμενο χρόνο με το κράτος να εγγυάται με τα σημερινά δεδομένα μόνο τα 360 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί η σύνταξη να μειωθεί στα 320 ευρώ.

Το ΕΚΑΣ μπαίνει ξανά στο στόχαστρο με την τρόικα να ζητά την πλήρη κατάργησή του και την κυβέρνηση να προσπαθεί να το σώσει εντάσσοντάς το στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Και οι συντάξεις όσων έχουν αναπηρία ή βγήκαν στη σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης μπαίνουν όμως στο στόχαστρο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις οι τροϊκανοί ζητούν να περικόπτεται το ΕΚΑΣ, αλλά και τα περισσότερα επιδόματα καθώς τα Ταμεία δεν έχουν αντίστοιχες εισπράξεις από τον εργασιακό βίο των ατόμων αυτών.

Κάπως έτσι υπάρχει κίνδυνος για πολλούς συνταξιούχους να χάσουν πολύ μεγάλο ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν και να βρεθούν από τα 700 ευρώ στα 486 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου