Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Εκδοση Αστυνομικής ταυτότητας σε 20 λεπτά.. Πιλοτικά και στα Γιάννινα

Αστυνομικές ταυτότητες μέσα σε 20 λεπτά, με μία επίσκεψη στα αστυνομικά τμήματα και χωρίς να χρειάζεται να προσκομίσουν δικαιολογητικά, θα μπορούν πλέον να εκδίδουν οι πολίτες, μετά την ηλεκτρονική διασύνδεση του POLIS ONLINE της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) του υπουργείου Εσωτερικών.
Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί αρχικά πιλοτικά σε 24 αστυνομικά τμήματα και ο αρμόδιος αστυνομικός θα έχει μέσω του υπολογιστή του απευθείας πρόσβαση στα δημοτολόγια. Μεταξύ αυτών και στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων…

 Τον Οκτώβριο η νέα διαδικασία θα αρχίσει εφαρμόζεται σε ολόκληρη την επικράτεια και κάθε πολίτης θα μπορεί πλέον να πηγαίνει μόνο με δυο φωτογραφίες του στο Αστυνομικό Τμήμα και να λαμβάνει άμεσα την ταυτότητα του, χωρίς να προσκομίζει πιστοποιητικά ή βεβαιώσεις.
Αρχικά δεν αλλάζει τίποτα στις ταυτότητες, αλλά απλώς με την αλλαγή της διαδικασίας καταργείται η γραφειοκρατία για τη μεγάλη διευκόλυνση των πολιτών.
Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, όταν ο πολίτης μεταβαίνει στο αστυνομικό τμήμα για έκδοση ταυτότητας θα ζητούνται ηλεκτρονικά από τα μητρώα των δημοτολογίων, το πιστοποιητικό γέννησης και άλλα έντυπα και θα προχωράει αμέσως η διαδικασία έκδοσης.
Μετά την ολοκλήρωση της αυτεπάγγελτης αναζήτησης και την ταυτοποίηση του αιτούντος από τον αρμόδιο υπάλληλο της αστυνομικής αρχής, διαμορφώνεται αυτόματα η σχετική αίτηση, στην οποία περιλαμβάνονται μέχρι τρία τυχαία ερωτήματα επί των δημοτολογικών στοιχείων που βρίσκονται καταχωρημένα στο ΟΠΣΕΔ. Τα ερωτήματα εκτυπώνονται και ο αιτών απαντά εγγράφως σε αυτά. Αφού υπογράψει την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση, ο αρμόδιος υπάλληλος της αστυνομικής αρχής καταχωρεί στην εφαρμογή τις σχετικές απαντήσεις. Στη συνέχεια ο υπάλληλος εκτυπώνει την αίτηση, επικολλά τη φωτογραφία και καλεί τον αιτούντα και το μάρτυρα να υπογράψουν. Το δελτίο ταυτότητας πλαστικοποιείται και παραδίδεται στον αιτούντα.

Ταυτότητες θα εκδίδονται με αυτόν τον τρόπο σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας, ενώ προωθούνται και οι σχετικές διαδικασίες ώστε οι αιτούντες αστυνομική ταυτότητα να μην χρειάζονται ούτε φωτογραφίες, αφού θα τις βγάζουν και αυτές στο αστυνομικό τμήμα. Προς το παρόν, όμως, το μόνο που χρειάζεται να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος είναι οι δύο φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου