Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

11η Σεπτεμβρίου: 13 χρόνια μετά την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο [εικόνες & βίντεο]

11η Σεπτεμβρίου: 13 χρόνια μετά την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο [εικόνες & βίντεο]
Σήμερα, συμπληρώνονται 13 χρόνια μετά την ημέρα που οι ΗΠΑ δέχονται πολλαπλά χτυπήματα από αέρος. Δύο αεροσκάφη γκρεμίζουν τους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, ένα πέφτει στο Πεντάγωνο κι ένα ακόμη που είχε κατεύθυνση τον Λευκό Πύργο, καταρρίπτεται σε ερημική περιοχή του Πίτσμπουργκ στην Πενσιλβάνια. Οι νεκροί έφτασαν τους 2.983, ανάμεσά τους και 25 Αμερικανοί ελληνικής καταγωγής.

Οι ΗΠΑ δέχονται για πρώτη φορά στην ιστορία τους τρομοκρατικό χτύπημα τέτοιων διαστάσεων μέσα στο έδαφός τους. Η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε τον τρόπο αντίληψης των Αμερικανών για τη δράση της τρομοκρατίας και έμελλε να αλλάξει και όλος ο κόσμος….

Σήμερα, 13 χρόνια μετά, η 11η Σεπτεμβρίου του 2001 στοιχειώνει ακόμα τους πολίτες των ΗΠΑ οι οποίοι έπειτα από τις πολύχρονες εκστρατείες σε Αφγανιστάν και Ιράκ δηλώνουν πιο ανασφαλείς από ποτέ. Οι φρικιαστικές on camera εκτελέσεις των δύο Αμερικανών δημοσιογράφων Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ λίγες ημέρες πριν από τη μαύρη επέτειο, ταρακούνησε την αμερικανική κοινή γνώμη.




Το 47% των Αμερικανών δηλώνουν πιο ανασφαλείς από ποτέ
Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του δικτύου NBC News και της Wall Street Journal, το 47% των Αμερικανών πολιτών δηλώνουν ότι η χώρα τους είναι λιγότερο ασφαλής από πότε και από την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Μάλιστα, μόλις το 26% των Αμερικανών νιώθει πως οι ΗΠΑ είναι πιο ασφαλείς μετά το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ έξι στους δέκα πιστεύουν πως η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, υποστηρίζοντας πως η εξαφάνιση της οργάνωσης είναι προς όφελος του έθνους.
Εξαγγελθείσα εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους από τον Ομπάμα
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) στο τηλεοπτικό του διάγγελμά του ότι οι ΗΠΑ θα ηγηθούν ενός ευρύ συνασπισμού που θα εξαπολύσει μια ανελέητη εκστρατεία ώστε να ξεριζώσουν τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία «όπου και αν αυτοί υπάρχουν», συμπεριλαμβανομένης και της Συρίας. Όπως είπε ο αμερικανός πρόεδρος δεν θα διστάσει να επιτεθεί στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και δεν θα τους επιτρέψει να έχουν «κανένα ασφαλές καταφύγιο».
«Έχω καταστήσει σαφές ότι θα κυνηγήσουμε τους τρομοκράτες που απειλούν τη χώρα μας, όπου κι αν αυτοί βρίσκονται», δήλωσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της σχεδόν δεκαπεντάλεπτης ομιλίας του από το Λευκό Οίκο.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα διστάσω να αναλάβω δράση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, καθώς και στο Ιράκ», είπε, χρησιμοποιώντας το αρκτικόλεξο ISIL αναφερόμενος στην ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους. «Αυτή είναι μια βασική αρχή της προεδρίας μου: αν απειλείτε την Αμερική, δεν θα βρείτε κανένα ασφαλές καταφύγιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Ομπάμα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει στρατιωτική βοήθεια για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό τον μετριοπαθών σύρων επαναστατών που αντιμάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.
Πώς θα τιμηθεί η μαύρη επέτειος
Φέτος αναμένεται να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι με ιδιωτικές τελετές και ελάχιστες εκδηλώσεις εκ των οποίων η ανάγνωση των ονομάτων των 2.983 θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους, η τήρηση ενός λεπτού σιγής την ώρα που το πρώτο αεροσκάφος καρφώθηκε στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη και τη στιγμή που το δεύτερο αεροσκάφος έπεσε στον Νότιο Πύργο.
Οι συγγενείς των θυμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το μουσείο στη μνήμη των αγαπημένων τους που θα ανοίξει τις πύλες του στις οικογένειες των χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι χάθηκαν τόσο άδικα από τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα.
Την ίδια ώρα, ο Ομπάμα αναμένεται να συμμετάσχει σε τελετή στο Πεντάγωνο με τον υπουργό Άμυνας, Τσάκ Χέιγκελ, και τον αρχηγό του μεικτού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να παραστούν και οι συγγενείς των θυμάτων της διπλής τρομοκρατικής επίθεσης.


Το χρονικό της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001
7.59 π.μ., Βοστόνη. Η πτήση 11 της American Airlines, ένα Boeing 767-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 81 επιβάτες. Αεροπειρατεία εκδηλώνεται στις 8.14, ενώ στις 8:46:40 π.μ. τοπική ώρα (15:46:40 ώρα Ελλάδας), το αεροσκάφος προσκρούσει στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου μεταξύ των ορόφων 93 και 99.


Μία άλλη πτήση, η 75 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 56 επιβάτες στις 8:14 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Στις 8:42 ανέφερε πως έπιασε μια ύποπτη μετάδοση από ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο αποδείχθηκε πως προερχόταν από την πτήση American 11. Η αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της United εκδηλώθηκε μεταξύ 8:42 και 8:46 τοπική ώρα. Στις 8:58 το αεροπλάνο απέκτησε πορεία προς τη Νέα Υόρκη. Στις 9:02:59 π.μ. τοπική ώρα (16:02:59 ώρα Ελλάδας) καρφώνεται και στον δεύτερο Πύργο, γεγονός που μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, που μόλις είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την προηγούμενη πρόσκρουση.

Η Αμερική παραδίδεται στον εφιάλτη της τρομοκρατίας. Δεν είναι μόνο η Αμερικανοί πολίτες που δυσκολεύονται να πιστέψουν αυτό που συνέβη, αλλά ολόκληρη η ανθρωπότητα. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους, που πραγματοποιεί επίσκεψη σε σχολείο της Φλόριντα, πληροφορείται τα γεγονότα από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και αμέσως κάνει την πρώτη του ανακοίνωση: «Πρόκειται για εθνική τραγωδία. Δύο αεροσκάφη συνετρίβησαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, σε μια ενδεχόμενη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών».
Στη συνέχεια, στις 9:37:46 π.μ. τοπική ώρα (16:37:46 ώρα Ελλάδας) το Boeing 757-223 που εκτελούσε την πτήση 77 από την Ουάσινγκτον προς το Λος Αντζελες προσκρούει στο αμερικανικό Πετάγωνο,μέρος του οποίου καταρρέει.
Επικρατεί πανικός και εκκενώνεται ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο. Αλλά η τραγωδία στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου δεν έχει τελειώσει. Με διαφορά λίγων λεπτών, καταρρέουν διαδοχικά οι δίδυμοι πύργοι και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης καλύπτει τον ουρανό του Μανχάταν. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκουν τραγικό θάνατο κάτω από τόνους τσιμέντου.



Οπως έγινε αργότερα γνωστό, στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα (17:03:11 ώρα Ελλάδας) η πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757-222, συντρίβεται σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσυλβάνια στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα (17:03:11 ώρα Ελλάδας). Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, η πτήση αυτή κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών ή τον Λευκό Οίκο, ενώ η αποτυχία των αεροπειρατών να φθάσει το αεροπλάνο στο στόχο του οφείλεται στους επιβάτες της πτήσης που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους. Το Boeing απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Liberty International Airport του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ με 37 επιβάτες στις 8:42 τοπική ώρα (με καθυστέρηση 25 λεπτών), με κατεύθυνση το Σαν Φρανσίσκο. Στις 9:24 οι πιλότοι της πτήσης έλαβαν μήνυμα από το έδαφος να είναι προσεκτικοί καθώς δύο αεροπλάνα είχαν προσκρούσει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στις 9:28. Στις 9:32 οι αεροπειρατές ενημέρωσαν τους επιβάτες πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και αφού έκλεισαν τον αυτόματο πιλότο, έστριψαν το αεροπλάνο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά. Στις 9:39 οι αεροπειρατές μετέδωσαν μήνυμα προς τους επιβάτες πως επέστρεφαν στο αεροδρόμιο, το οποίο όμως δεν ακούστηκε από αυτούς. Οι επιβάτες πληροφορήθηκαν από τηλεφωνήματα για τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Στις 9:57 ξεκίνησε η αντεπίθεση των επιβατών. Στις 9:59, ο Ζιάντ Τζιράχ, που εκτελούσε χρέη πιλότου μετά την αεροπειρατεία, πραγματοποιεί ελιγμούς ανεβοκατεβάζοντας την μύτη του αεροπλάνου για να εμποδίσει τους επιβάτες να εισβάλουν στο πιλοτήριο. Στις 10:02 δίνεται η εντολή στον Τζιράχ να καταρρίψει το αεροσκάφος, καθώς οι επιβάτες είναι έτοιμοι να εισέλθουν στο πιλοτήριο.
πό την πρώτη στιγμή, οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως υπ' αριθμόν ένα καταζητούμενο τον πολυεκατομμυριούχο σαουδάραβα Οσάμα Μπιν Λάντεν, αρχηγό του τρομοκρατικού δικτύου της Αλ Κάιντα. Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τους αμερικανούς πολίτες, ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε σκληρή απάντηση, όχι μόνο στους τρομοκράτες, αλλά και σε αυτούς που τους υποθάλπουν.
Περίπου ένα μήνα αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στο Αφγανιστάν, ανατρέποντας τους Ταλιμπάν, που παρείχαν άσυλο στον Λάντεν. Στο όνομα του «πολέμου κατά της διεθνούς τρομοκρατίας», το Μάρτιο του 2003 οι ΗΠΑ επιτέθηκαν και στο Ιράκ, ανατρέποντας τον Σαντάμ Χουσεΐν, ενώ η Αλ Κάιντα απάντησε με επιθέσεις κατά συμμάχων των Αμερικανών, όπως στις 11 Μαρτίου 2004 στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μαδρίτης και στις 7 Ιουλίου 2005 στο μετρό του Λονδίνου. Όπως πολλοί αναλυτές είχαν προβλέψει, μετά την 11η Σεπτεμβρίου, «ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος»...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου